Människa eller dator bästa bilföraren?

 
Jag läser i media om självkörande bilar. Flera stora biltillverkare gör tester med bilar som kör av sig själva och snart kommer vi tydligen att få se såna på vägarna. 
 
Det handlar alltså om bilar som "känner av" omgivningen på vägen och själva kan navigera utan mänsklig inblandning. Som passagerare i en sådan bil behöver man alltså bara luta sig bekvämt tillbaka och bara åka med. 
 
Men är det bra, det? Jag menar, själva grejen med bilåkande är ju körupplevelsen. Att känna accelerationen när man gasar, att bromsa, svänga och att växla. Att vara ett med bilen. Att ha kontroll.
 
Sedan undrar jag hur det skulle kännas att konfronteras med andra bilar i trafiken som inte framförs av människor - utan av datorer. Kan man verkligen lita på en dator bakom ratten?
 
Motivet till att utveckla självkörande bilar är bland annat trafiksäkerheten. Bilar som körs av datorer har tydligen mindre benägenhet att krocka. Frågan är bara hur det skulle kännas att åka 110 km/h på motorvägen i en bil framförd av en dator. Jag är inte helt säker på att jag då skulle känna mig trygg.
 
Bilden: min bil trivs bäst när jag sitter bakom ratten.
 
Blogg100/57
#1 - Bert

Nä! Hur lite jag än litar på mina medtrafikanter, så litar jag ännu mindre på förarlösa bilar. Jisses - datorer pajar ju då och då. Eller också har något program uppdaterats på fel sätt. Virus!???

Svar: Eller virus. Eller att nån hackar hackar sig in i bildatorn så bilen löper amok.
Per-Anders

#2 - Ann Holmberg Elisson

Mhm! Blir det kortslutning i kretsarna, stoppar den då? Eller skenar den? Och vad blir konsekvensen av det? Får folk utan körkort ha en sådan bil? Jag är skeptisk, tills jag är överbevisad om dess förträffliga trafiksäkerhet.
För övrigt älskar jag att ha kontroll över min bil och mig själv, men det framgick nog. :)

Svar: Det där med körkort är intressant. Det har jag inte tänkt på. Får man åka i en självkörand elbil utan körkort?
Per-Anders

#3 - BP

Skrev om detta "fenomen" i tidningen på mitt jobb för flera år sedan. Å än har det inte hänt nå't...

Svar: Fast snart händer det saker.
Per-Anders

#4 - Rolf

Det är väl den sk.mänskliga faktorn som är orsak till de flesta olyckor.Bilarna har blivit säkrare,vägarna har blivit bättre men fortfarande är det en människa bakom ratten så jag tror att det bilåkande kan bli både säkrare och effektivare med en dator som kör.Men visst skulle det kännas läskigt de första gångerna.

Svar: Jo, det är väl det som är meningen med de förarlösa bilarna. Ökad säkerhet och precision i bilkörningen.
Per-Anders