Allt har sin tid, kanske även EU

Känner du dig som en europé?
 
Frågan ställd i samband med att SVT tar pulsen på EU och Europa. Temat har fått en egen hashtag, #delateuropa, och tydligen ska det bli flera programinslag om ämnet under veckan. 
 
Det handlar om att stödet för EU minskar både i Sverige och i flera andra länder. Inom vissa EU-länder finns till och med en stark opinion för att gå ur EU. 
 
Europa befinner sig just nu i en gigantisk flyktingkatastrof där miljontals människor flyr från ett krigshärjat Syrien. Inte så många länder verkar vilja ta emot dem men någonstans måste de ju ta vägen. Det allra bästa vore naturligtvis att det blev fred i Syrien och att de kunde återvända dit, men nu är det inte så. Istället sätts EU-samarbetet på hårda prov.
 
Uppenbarligen är inte samhörigheten bland EUs medlemsstater tillräckligt stark för att kunna hantera människor i nöd. Kanske inte så konstigt, egentligen. EUs grundtanke var väl att tjäna pengar, inte att hjälpa nödställda människor.
 
I folkomröstningen 1994, då vi svenskar skulle bestämma om vi skulle gå med i EU eller inte, röstade jag nej. Skälet till det var att jag inte ville ha en europeisk överstatlig "regering" som skulle bestämma över oss svenskar.
 
Men jag röstade inte nej därför att ogillar människorna som bor i Europas olika länder.
Jag röstade inte nej för att jag ogillar deras religioner eller deras kulturer. 
Jag röstade inte nej därför att jag var nationalist, vilket jag inte var (och inte är nu heller för den delen).
 
Jag har alltså varit EU-skeptiker men numera har jag på nåt vis vant mig vid att vara EU-medborgare. EU har blivit som ett normaltillstånd. Jag gillar att resa och besöka andra länder i Europa. Jag gillar att försöka kommunicera med människor som inte alla gånger förstår vare sig engelska eller svenska (de två språk jag kan). Jag gillar att lära mig mer om olika kulturer och vanor i de länder och städer där jag hamnar. 
 
Vad är då mitt svar på den inledande frågan? Jo, svaret är ja. Men jag känner mig inte bara som en europé, jag känner mig även som en svensk men också som en världsmedborgare. 
 
Vad kommer då att hända med EU? Tja, vem vet. Vi befinner oss i en omvälvande tid med många aktörer i fokus, allt från IS till diverse nationalistiska partier i Europa. Frågan är om EU fortfarande är vägvisaren in i framtiden.
 
Blogg100/49
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om blogg100, eu, #delateuropa, delateuropa, europa
 
 
 
 
 
#1 - Mia

EU:s mål var kanske att tjäna pengar men förhoppningsvis även att lösa stora gemensamma problem. Jag röstade också nej när det begav sig, men tror det finns både för- och nackdelar med medlemsskap om med det mesta. Vore det inte bättre att utesluta de länder som inte vill dela på problemen och ansvar. Vill de inte det så finns det ingen anledning att de ska ta del av de för de enskilda ländernas positiva utveckling.

Å andra sidan, Ungern är ju det land som kategoriskt säger nej till flyktingar trots att deras egen befolkning skulle behöva föryngras. Landet, precis som många europeiska länder, håller på att få en skev åldersfördelning. Vill man bara se problem så blir det problem, vill man även se möjligheter så kan saker och ting utvecklas på ett väldigt positivt sätt.

Svar: Ungern säger nej till flyktingar inte bara för att de kommer i stora massor utan även för att Ungern inte vill ha influenser från andra kulturer. Ungerns premiärminister Orban säger saker som ibland snuddar vid rasistiska värderingar vilket inte känns speciellt roligt.
Per-Anders

#2 - Rolf

Inte som en västeurope men som en europe från Ungern,Polen,ja alla gamla sovjetstater.Man har där riktiga värderingar vad gällr att först och främst se till sin egen befolkning.Kalla det vad du vill.

Svar: Jag kallar det navelskåderi.
Per-Anders

#3 - Rolf

Reinfeldts syfte med en överdrivet stor invandring var att slå sönder välfärden.Det bekråftas av Bo Lundgren,Bruno Reinfeldt med flera.Intervjun med dessa går att avhöra på Granskning Sverige.Det är försteligt att en högerextremist som Reinfeldt gärna ser svaga grupper i samhället.Tänk vad praktiskt med folk som står och bockar med mössan i hand.Men du som sosse förstår jag inte vilka dina grumliga syften är.Måste man ta hit människor för att få "utländska influenser? Och vad betyder utländska influenser för dig? Att ha ordentliga gränskontroller är inte navelskåderi.

Svar: Grumliga syften..? Som sosse är mina vägledande begrepp demokrati, solidaritet och alla människors lika värde. Det är värden som jag verkligen står för.
Per-Anders

#4 - Rolf

Källa: Polisens Facebooksida

MÖTE MED MÅNGKULTUREN I går besökte inrikesminister Anders Ygeman (S) det mångkulturella Botkyrka. Besöket genomfördes utan några större incidenter – förutom att någon skar söder däcken på en polisbil.

Under besöket i Botkyrka träffade Ygeman skolungdomar, besökte centrumanläggningar och pratade med boende på torget. Efter att inrikesministern ätit lunch med poliserna upptäckte patrullen att någon skurit sönder polisbilens däck.

“Ett vanligt beteende för personer som inte förstått polisens och andra samhällsaktörer roll i samhället tyvärr”, skriver polisen på sin Facebooksida. Polisen beställde en bärgare och ytterligare en patrull kom till platsen.

Polisen skriver vidare att de observerade för dem två kända personer som uppförde sig olämpligt och gladdes över polisbilens haveri. Om dessa personer ligger bakom sabotaget är dock okänt.

Polisen beslutade sig för att göra en koll på bilen och individerna. Det visade sig att en så kallade “målvakt” stod som ägare och hade en hög med obetalda parkeringsavgifter och andra avgifter. Dessutom var det körförbud på bilen som transporterades till en uppställningsplats där ägaren får en chans att betala sina skulder innan han/hon kan kvittera ut den.

Polisen i Botkyrka skriver att de “hoppas att minister Ygeman fick sig en bild av hur boende och näringsidkare har det i området samt lite av hur polisernas varda

Svar: Om det nu var ickesvenskar som skar sönder däcken, gjorde de det just därför att de inte var svenskar? Mångkulturen är inget problem, däremot har en misslyckad integration rätt mycket med saken att göra.
Per-Anders

#5 - Det är möjligt att du gillar dessa utländska influenser

http://avpixlat.info/2016/04/19/brittisk-tv-dokumentar-avslojar-vaxande-muslimskt-parallellsamhalle/

Svar: Jag har ingen lust att kolla på fuskmediasajten Avpixlat. Det är möjligt att det håller på att utvecklas parallella muslimska samhällen på olika håll i Europa, men det beror åter igen på en bristande integration.
Per-Anders

#6 - Ulla Maria

Känner en viss skepticism gentemot fredsprojektet EU. Med så många människor på flykt till Europa kunde det nu visa sig att det förenar men tyvärr tycker jag att EU-parlamentarikerna lämnar väldigt mycket att önska i den frågan.

Svar: Flyktingkrisen visar att EU är allt annat än ett fredsprojekt.
Per-Anders

#7 - Rolf

Kan du ge något exempel på människors lika värde? Vad betyder det?

Svar: Man har ett lika stort mänskligt värde oavsett om man är man eller kvinna, fattig eller rik, homosexuell eller heterosexuell, svensk eller syrier. Man har lika värde oavsett hudfärg. Jag påstår att till och med en skåning har lika värde som en norrlänning.
Per-Anders

#8 - Rolf

Vad tror du att bristande integration beror på? Vad beror det på att vissa grupper av invandrare är rejält överrepresenyerad i kriminalitet medan till exempel människor med ursprung i bortre Asien är underrepresenyerade?

Svar: Problemet är att myndigheterna inte har förmått integrera alla invandrare i samhället. Istället har många invandrare klumpats ihop i vissa områden med sociala problem som följd. De sociala problemen och kriminalitet beror naturligtvis inte på invandrarna i sig som bor där utan av samma skäl som när sociala problem och kriminalitet uppstår bland svenskar: låg utbildning, arbetslöshet, utanförskap. För övrigt säger ju SD i sitt valmanifest att man är emot att invandrare ska integreras (att de ska känna sig hemma i det svenska samhället). Istället vill SD att invandrare ska assimileras, dvs göras om till svenskar.
Per-Anders

#9 - Rolf

Är det ett resultat av bristande integration och en känsla av utanförskap som gjort att vi har mer eller mindre högerextrema islamister i regeringen? Du kommer garanterat att få integreras i ett islamistiskt samhälle.De är starka och de hatar,ofta med rätta,vårt sätt att leva.
En skåning är oändligt mycket mer värd än vilken annan människa på jorden.

Svar: Va..? Är du islamist? Du skriver att islamister "hatar, med rätta, vårt sätt att leva" och att jag "kommer garanterat att få integreras i ett islamistiskt samhälle". Vaddå "med rätta"? Du låter som en agent från IS.
Per-Anders

#10 - Rolf

Fri abort,ultrafeminism,sex utanför äktenskapet,skadligt alkoholbruk.Det är bland annat dessa islamister föraktar hos vårt samhälle.Jag ogillar det också men skillnaden är att jag bekänner mig till demokratiska metoder för att förändra samhället. En metod som tyvärr står sig slätt jämfört med den slakt som pågår i Islams namn.Du och andra godhetsapostlar bjöd hit dem och nu regerar de med hjälp av din röstsedel.Du behöver nog vidga din inhämtning av nyheter.Så till exempel hade Nyheter idag en artikel om Kasplans samröre med turkiska högerextremister redan 2014 strax efter valet.
Du svarade inte på min fråga om Kaplans samröre med Grå vargarna är ett resultat av bristande integration?

Svar: Du har inte tidigare ställt nån fråga om Kaplan och Grå Vargarna. Vad Kaplan och Yasri Kahn haft för sig har inte nånting med bristande integration att göra. De är nog integrerade i samhället. Däremot har de uppenbarligen värderingar som inte hör hemma bland svenska politiker vilket MP också tagit konsekvenserna av och petat dem.
Per-Anders

#11 - Rolf

Såg förresten en artikel i Barometern.
Kommentarer från Sossen?http://www.barometern.se/reagera/mitt-jobb-gar-till-en-flykting/


Svar: Att ställa svaga grupper mot varandra är typiskt i högerpropagandan. Det är inget i texten som tyder på att Sven tappat sitt jobb som en konsekvens av att myndigheten vill ge jobb åt invandrare. Jag har väldigt svårt att tro att Sven 45 år, som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden, skulle bli en vinnare i ett samhälle styrt av SD. Det elitistiska SD ser nog på honom med lika mycket förakt som de ser ner på invandrare.
Per-Anders

#12 - Rolf

Nja,de pekar väl på den verklighet som råder.Sven 45 får gå eftersom vid upphandling kräver att det skall finnas nyanlända i det uppdragstagande företaget så visst blir Sven undanträngd men SD har ju kanske fått en röst ytterligare.Jag gillar det inte och det gör inte du heller hoppas jag.Jag är inte sosse men jag är verkligen rädd för de klyftor som uppstått i samhället.Eliten tror att det är bra med dessa klyftor men undersökningar visar att våld och kriminalitet ökar som drabbar alla samhällsklasser men främst de svagare grupperna.Löfven&CO är på rätt spår dock.Ifall vi skall återgå till huvudfrågan i ditt blogginlägg så ja-EU kommer att bryta samman.Man kunde inte hålla den yttre gränsen.Än värre är det att länder inom eu mer eller mindre riskerar att bryta samman.Man kan inte hålla ihop en region om det saknar gemensam polis och militär.

Svar: Ok.
Per-Anders