Så vems är egentligen felet?

 
För ett par veckor sedan var 30 000 människor ute på gatorna i Helsingfors och demonstrerade mot den finska regeringens sparpaket. I sparpaketet ville regeringen bland annat sänka sjukersättningen, genomföra en allmän sänkning av lönerna med fem procent, samt ta bort semesterdagar för de offentliganställda. 
 
Skälet till den finska regeringens sparplaner var landets dåliga ekonomi. Frågan är då varför Finlands ekonomi inte är bra. 
 
Om det hade varit i Sverige hade många antagligen lagt skulden på invandrarna. Grejen är ju bara att i Finland tar man inte emot så många invandrare. Man brukar ju till och med skryta med att man endast tar emot ett fåtal flyktingar per år, långt många färre än Sverige. 
 
Så vilka ska man då skylla på. Svenskarna? Det svenskfientliga partiet Sannfinnländarna fick ju många röster i förra valet tack vara (eller på grund av) sin svenskfientlighet så det kanske är svenskarna i Finland som är de skyldiga i sammanhanget?
 
Eller..?
 
Det verkar vara viktigt att det alltid finns nån att hata och som vi kan skylla allt elände på. I Sverige är det många som skyller allt elände på muslimer, i Finland skyller man på svenskar.
 
I Nordamerika skyller man på indianer.
 
Härom dagen såg jag att jag kört över en skruv, som nu satt fast ett av däcken. Så länge skruven sitter där är allt frid och fröjd men skulle skruven lossna då blir det genast punktering. 
 
Så frågan är nu: vem ska jag skylla på?
 
Bilden tog jag härom dagen när jag var ute i skogen i ett jobbärende. Fotoobjektet är nån sorts mossa på marken.
 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om flyktingar, muslimer, svenskar, invandrare, rasism
#1 - Veiken

Man måste alltid ha någon som kan få skulden. Det är nästan som fribrev! Typ: Det var inte jag i alla fall! ;)

Svar: Det var i alla fall inte mitt fel att jag fick en skruv i däcket.
Per-Anders

#2 - KajsaLisa

Jag brukar säga att hur många vagnar man än kopplar bort från ett tåg så är det alltid en som är sist. Eller vi kan säga så här: SD är islamofober, men har alltså inget emot judar p.g.a. konflikten i mellanöstern. Skulle dom däremot få makten och utvisa alla muslimer skulle dom nog rätt fort bli antisemiter istället
Dom bygger ju sin ideologi på att peka finger åt någon grupp så dom måste alltid ha en greppat skylla på.
Sen när det gäller skruven i däcket så vet jag inte om du är så men man kan ofta skylla det på manlig fåfänga.
Sätter du på fälgar och däck som är dubbelt så breda ökar risken exakt hundra procent att något skall fastna i dom :)

Svar: Vet inte varför jag skulle vilja ha bredare däck därför att jag är man. Jag är man, inte raggare.
Per-Anders

#3 - BP

Ja, det är ju alltid lättare att skylla på någon annan än sig själv. Gillar KajsaLisas kommentar, men håller inte med henne vad gäller skruven. Det hände mig för några år sedan och jag är kvinna samt har helt normala fälger och däck;-)

Svar: Och jag är en man med normala däck och fälgar.
Per-Anders

#4 - Blåst af Kuling

Det är ju alltid lättast att skylla på någon annan. Men just i ditt eget fall med skruven så var det inte ditt fel. Jättefin bild. Så effektfull och vacker.

Svar: Tack!
Per-Anders