Så löser vi (en del av) flyktingkrisen

 
Vi ser det dagligen på TV. Enorma flyktingströmmar som är i rörelse genom Europa. Människor som flyr från krig, död och misär. Frågan är hur vi ska hjälpa dem på bästa sätt. 
 
Härom dagen läste jag om ett intressant förslag i sammanhanget. Det kom från den belgiske EU-parlamentarikern Philippe Lamberts (Gröna partiet) som förslog att flyktingarna kunde få flytta in i EU-byggnaden i Strasbourg - den står ju tom 300 dagar om året.
 
Det förhåller sig nämligen så att EU har flera säten. Förutom sekretariatet i Luxemburg sammanträder parlamentet både i belgiska Bryssel (300 dagar om året) och i franska Strasbourg (50 dagar). Dessa två städer har alltså var sin fullt utrustad parlamentsbyggnad. Beräkningar har visat att detta kostar unionsmedborgarna upp emot 200 euro per år (administration och extra transporter) vilket ju är ett helt makalöst slöseri, tycker jag.
 
Varför har då EU två parlamentsbyggnader i två olika städer? Det logiska vore ju bara en byggnad. Svaret är att Frankrike har en tjurig regering som envisas med att en av parlamentsbyggnaderna måste finnas i Frankrike och därför har det blivit på det viset. 
 

I parlamentsbyggnaden i Strasbourg finns 750 kontor, alla uppvärmda, alla med egen dusch, men som står tomma 300 dagar om året. Varför inte hålla samtliga möten i Bryssel så kan människor på flykt få bo i Strasbourg?

 

Bilden har jag lånat från Europaparlamentets hemsida och visar parlamentsbyggnaden i Strasbourg.

 

 

Läs även andra bloggares åsikter om eu, eouropa, flyktingkrisen, flyktingar, politik, samhälle, flyktingström
#1 - BP

Tycker det låter som en toppen idé att kvartera in flyktingarna i skrytbygget. Då betalar vi åtminstone för nå't vettigt om man säger så! Å tänk vilken goodwill PR för EU - ironiskt menat alltså från min sida.


Svar: Nja, goodwill på riktigt skulle nog jag vilja säga.
Per-Anders