Fototriss: stillhet

 
Stillhet. En läge i livet som många av oss inte direkt känner överflöd av. Jobbet, fritiden - det mesta går i turbofart. Men ibland händer det att vi får lov att avsätta lite tid för stillhet - exempelvis för att gå på begravning. 
 
I förra veckan vara jag på begravning - igen. Det var andra gången i år och vid båda dessa var nyckelordet cancer.
 
Cancer verkar vara en sjukdom som ständigt lurar bakom hörnet. Jag skulle kunna räkna upp namnen på ett antal personer som under de senaste åren drabbats - både i min egen omgivning och i kändisvärldens mediabevakning.
 
Personen som begravdes i förra veckan kände jag knappt, däremot var hon en nära vännina till min sambo.
 
Men som vid alla begravningar påminns man om livets skörhet och när jag satt där i kyrkbänken kom många tankar. Jag berördes djupt av de anhörigas sorg och förtvivlan över att ha mist en av sina närmaste, men också hur de stöttade varandra i den svåra stund de befann sig i. 
 
Tankarna kom osökt till de gigantiska flyktingströmmarna som just nu äger rum i Europa. Jag tänkte på hur det kan vara möjligt att en regering bombar, lemlästar och mördar sin egen befolkning - på det sätt Assad-regimen i Syrien gör. På samma sätt undrar jag hur bödlarna i IS är skapta som mördar medmänniskor på ett sätt som liknar löpande-bandprincipen.
 
För dessa mördare verkar inte ett människoliv inte vara mycket värt.
 
På TV ser jag glimtar från den helvetiska situationen i Syrien och tänker att det är väl självklart att folk flyr därifrån. Jag förstår verkligen inte hur Syriens president Bashar al-Assad kan stå och se på när halva hans befolkning flyr från sitt hemland, bortjagad av landets egen armé. Hur kan hatet vara en så starkare drivkraft än att bry sig?
 
Så till mina tre bidrag till veckans Fototriss: Bilden ovan tog jag idag i Paradislunden, en liten park alldeles intill Timrå kyrka. Paradislunden är designad både som en utomhusvariant av ett kyrkorum men också som plats för en spontan stund i stillhet.
 
För mig är eld ett bra hjälpmedel att känna stillhet. Det kan vara en eld i öppenspisen eller kanske ett levande ljus som på bilden.
 
En utmärkt plats för stillhet är vår hörnsoffa i vardagsrummet. Där kopplar jag gärna av en stund, vilket inte sällan medför en liten tupplur. 
 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om timrå, paradislunden, cancer, stillhet, eftertanke, syrien, flyktingar, jagdelar
#1 - Axart

Vackert skrivet och trissat- även här har flera bekanta fallit bort av samma orsak på sistone.
AX

Svar: :)
Per-Anders

#2 - Violen på Brandholmen

Text som stämmer till eftertanke, både beträffande sjukdom och de hemskheter som sker runt omkring i världen!
Stillhet i naturen, framför elden och i soffhörnet, bra sätt att koppla av och få lugn och ro!

Svar: :)
Per-Anders

#3 - Anna-Lena

Håller med om texten.
Och gillar bilderna.

Svar: :)
Per-Anders

#4 - kalebass

Ja, allvaret drabbar oss alla, oftast när vi har garden nere. Livet är skört. Det är nog bra att inse det emellanåt, istället för att fundera ut sätt att döda varann på...

Svar: :)
Per-Anders

#5 - Berit E i Kasperian

Texten får förstås mig att känna allt annat än stillhet inombords. Så fasansfullt det är, på olika sätt och på många olika ställen i världen. Hur kan man döda och låta döda, och HUR kan man ägna sig åt tortyr??
Min inställning till eld är kluven. I min kära kamin är den enbart rogivande, liksom när jag tänder levande ljus - när grannens hus brann ner var den förfärande! Men visst är det skönt att vilsamma soffor finns!
Tack för din annorlunda triss!


Svar: :)
Per-Anders

#6 - mammakero

Det är precis som du skriver här, att först när man är fullkomligt stilla i både kropp och själ, som man kommer i kontakt med verkligheten. Sunda tankar föds genom att tänka i andra tankekrokar än annars. Stillheten är oxå en blandning mellan ljus och mörker, som en slags lugn energi vilken vi har så svårt att finna i dagens informationsbrus.
Snyggt trissat och finaste orden skrivna till din triss!

Svar: :)
Per-Anders

#7 - Beppan

Ja - vi borde ta oss tid att bara vara ibland. Stoppa upp karusellen en stund.
Så förfärligt detta med dessa eländiga sjukdomar. En del kanske skapade av välfärdssamhället?
Och alla som flyr från sina hem - i Syrien och flera andra länder. Så fasansfullt. Och så väljer vissa länder att sätta upp flera meter höga stängsel. Vad tänker dom med?
Din text fick många tankar att snurra i mitt huvud. Vad kan vi göra för att hjälpa?

Svar: :)
Per-Anders

#8 - KajsaLisa

Mittenbilden var verkligen stämningsfull. Sen håller jag med Martin Luther King Det är inte dom onda människorna som skrämmer mig utan dom godas passivitet. Nu ser vi resultatet av handlingsförlamningen i FN över Assadregimen. Jag var på en fotoutställning om Aleppo, med bilder från en svensk fotograf. Man begriper inte hur folk kan leva där. Dessutom var bilderna tagna innan IS dök upp, nu är det troligen ännu värre, det går inte ens att föreställa sig.

Svar: Troligen inte.
Per-Anders