Kanske handlar det om ADHD

 
Coop i Timrå. 
 
Jag har packat två kassar fulla med returflaskor- och burkar. Vid pantstationen är det kö och före mig håller en herre med truckerkeps på att panta ett stort antal ölburkar. 
 
Plötsligt stannar pantmaskinen och displayen blinkar "kontakta personalen". Mannen med truckerkepsen går fram till kassan och låter meddela med hög röst att det är stopp i pantmaskinen och att personalen så snabbt som möjligt måste rätta till felet. "Ni måste skynda er så jag kan panta klart", skriker han. 
 
"Herregud", tänker jag. "Han måste väl kunna lugn ner sig lite. Det finns väl ingen anledning att bråka på personalen bara för att pantmaskinen har stannat". 
 
Mannen går oroligt fram och tillbaka framför pantmaskinen. "Skynda er! Jag orkar inte vänta."
 
En man som står intill, och som verkar känna kepsmannen, säger: "ta det lugnt. Det ordnar sig."
 
"Nää, jag tänker inte ta det lugnt. Jag har ADHD och blir väldigt orolig när nåt sånt här händer", gastar mannen med truckerkepsen.
 
Det där får mig att tänka till. Mannen med kepsen har alltså en diagnos. ADHD. Det förklarar ju en del. Plötsligt får jag en förklaring till hans beteende och därmed också en förståelse. 
 
Så småningom får även jag panta mina flaskor och när jag handlat klart och sitter i bilen på väg hem igen tänker jag: "det är kanske det som det handlar om. ADHD."
 
Jag tänker på människor som jag träffar i min vardag, exempelvis på jobbet, som jag upplever som hetsiga och som hela tiden måste göra saker så snabbt som möjligt - och som jag stör mig på. Kanske är det bara är så enkelt att de har en släng av ADHD, vilket de inte kan rå för. 
 
Vilket innebär att jag inte längre behöver vara irriterad på dem.
 
Så skönt.
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om adhd, diagnos, hetskultur
#1 - BP

Klockren slutsats!

Svar: Kanske är det så.
Per-Anders

#2 - Kenneth

ja det är lätt att dra slutsatser o döma folk kanske vore det bra om vi stannande upp o faktiskt sökte en förklaring eller acceptera att vi är lite olika i olika saker. Oftast finns det en förklaring bakom :)

Svar: Så är det.
Per-Anders