Ökad gemenskap motverkar mobbning

 
Mitt liv passerar revy.
 
Igår visades första avsnittet av serien Morgans mission på SVT. Serien handlar om skådespelaren Morgan Alling som startar en mission mot mobbing vid en högstadieskola i Ystad. Underrubriken är det finns inga onda barn - bara onda mönster.
 
Morgans mission berör mig. På flera sätt.
 
Först och främst ger programmet mig flashbacks till min egen barndom och skolgång. I dessa flashbacks påminns jag om stöddiga översittare, om perioder av ensamhet och känslan av att tillhöra nåt sorts b-lag.
 
Idag vet jag bättre. Att jag tyckte mig höra hemma i b-laget var bara ett resultat av mina egna tankar. Tankarna präglade min självbild och mitt upplevda b-lag blev en självuppfyllande profetia.
 
Och när det gäller översittarna; idag vet jag att de egentligen bara var pajaser. Själv känner jag mig numera trygg i insikten att ha ett värde som alla andra. Jag har lämnat b-laget.
 
Jag tänker också på den vuxenvärld jag som 57-åring idag befinner mig i. Jag tänker på ledarskap i arbetslivet och hur man får människor att dra åt samma håll mot ett gemensamt mål. Jag tänker på det utmärkta citatet ovan som jag skärmdumpade från Morgans mission. Når man målen genom att dela upp folk i vinnare och förlorare? Nej. Alla har något viktigt att bidra med - bidragen ser bara ut på lite olika sätt.
 
Jag tror de flesta människor är kapabla att uträtta underverk bara de får rätt stimulans och uppmuntran. Å andra sidan kan man sänka en människa genom att ständigt låta henne höra att hon är en looser.
 
Självklart ska jag se även nästa avsnitt av Morgans mission.
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om mobbning, mobbing, morgans mission, ledarskap
#1 - Mia

Det gläder mig att mobbning har börjat diskuteras ordentligt. Tidigare har det ofta förklarats bort till stor del eller att det inte är så farligt, att man får tåla litet. Väldigt många barn genom tiderna har farit väldigt illa i skolan, trots att de är enligt lag att gå dig. Vuxenmobbing är lika allvarligt, men oftast har man en möjlighet avsluta sin anställning.

Svar: Rimligtvis är det då mobbaren som ska sluta sin anställning.
Per-Anders

#2 - BP

Såg inte programmet. Tycker som Mia att det verkligen är dags att mobbning uppmärksammas mer och mer. Skulle gissa att alla mobbningar som sker på Facebook ligger bakom där.

Svar: Med Facebook har mobbning fått en ny skepnad.
Per-Anders

#3 - Blåst af Kuling

Jag såg inte programmet. Det är bra att mobbingen uppmärksammas. Jag var själv mobbad som barn, men de vuxna brydde sig inte.

Svar: Jag håller med. Det är viktigt att alla hjälps åt för att motverka mobbning.
Per-Anders

#4 - kalebass

En mobbare vill gärna omge sig med underhuggare, en samling ja-sägare. Inte mycket till gemensamhetskänsla där inte. Men nog är det så att mobbaren själv är en loser, med en rejäl dos mindervärdeskänsla i bagaget.

Svar: Precis så är det.
Per-Anders

#5 - En Vän

ETT LITET MEDDELANDE FÖR ATT BELYSA MOBBNING OCH STÖTTA DE UTSATTA:

För några år sen sade en 61-årig kvinna upp sig från sitt jobb på Prevent i Stockholm där hon arbetat i hela sitt liv för att Jessica Nilsson Frisk (född 1981-04-05) som ändå bara arbetade där i några år, tillsammans med sina kollegor hade hjälpt en utomstående, dömd kriminell sprutnarkoman att förtala och mobba kvinnans jämnårige och förståndshandikappade son där på en oerhörd nivå bakom ryggen på henne under flera års tid. Bägge hade varit jättesnälla mot henne själva. Sonen hade precis önskat henne God Jul när allt uppdagades. När detta framkom, ljög Jessica även och påstod sig ha blivit hotad av sonen. Den nya VD:n sen endast två år, Maria Schönefeld, och även Jessicas egen chef Mats Quist, hjälpte gruppen sprida förtalet ytterligare när det hela slutligen framkom. De ljög sen ända till slutet när facket kom in för att hjälpa kvinnan. VD:n försökte t.o.m. lägga hela skulden på sonen för att ingen skulle få veta sanningen om mobbningen.

Den äldre kvinnan mådde så fruktansvärt av detta att hon först blev sjukskriven och sen sade upp sig. Hon hade då arbetat där i 41 års tid - ända sen hon var 19 år gammal, varit anställd längst av alla och hade bara fyra år kvar tills pensionen.

Sonen hade blivit mobbad hela sitt liv och mådde redan väldigt dåligt, det visste alla. Moderns jobb var det enda och sista ställe där han inte hade upplevt att folk var elaka mot honom och alltid hade känt sig trygg. Han hade hälsat på där ända sen han var liten.

Jessica själv stod helt utanför hela tiden. Var inte ens med på ett möte. Hon bad inte ens om ursäkt när kvinnan berättade hur fruktansvärt hon mått av hennes förtal och att det var det absolut värsta hon varit med om i sitt liv och den värsta mobbning sonen utsatts för.

Den då 50-årige narkomanen, som tidigare arbetat där som vaktmästare och som andra anställda visste brukade droger även på arbetstid, vägrade den nya VD:n veta något om med motiveringen att hon varken träffat honom eller ens visste vem han var. Han fortsatte därför besöka jobbet drogpåverkad även långt efter att kvinnan sagt upp sig och var lika välkommen fortfarande. Han är dömd och finns med i Lexbase.se. Prevent jobbar just för att skapa en bättre arbetsmiljö, få ned olycksfall och motverka mobbning. Nu drivs det av en ledning som hjälper utomstående kriminella narkomaner att förtala de anställdas barn.

Uppmanar alla som tar avstånd från mobbning och maktmissbruk mot de redan svaga och utsatta, att ta avstånd från www.prevent.se och dess ledning!