Terror

 
Följetongen IS fortsätter. I den allmänna debatten diskuteras just nu vilken benämning terrorgruppen ska ha. IS eller Daesh. Det finns en argumentation för att den senare benämningen är den rätta. Daesh betyder typ "trångsynta som tvingar på andra sina åsikter", en benämning som beskriver IS ganska bra - men som terrororganisationen själv inte gillar. 
 
Det är skäl nog att använda benämningen Daesh. 
 
Många hävdar att Islamska staten inte är ett korrekt namn eftersom organisationen per definition inte är en stat. Jag kan hålla med om det. IS är en terrororganisation, inte ett land. IS är Daesh. 
 
Igår höjde Säpo nivån för terrorhot i Sverige från tre till fyra på en femgradig skala. Så hög nivå har vi tidigare aldrig haft i Sverige. Jag undrar vad som ligger bakom Säpos beslut. Kanske är vi lyckligt ovetande om storyn. Kanske vill myndigheterna skicka tydliga signaler till terrorister att Sverige står på tårna för att förhindra eventuell attentat. Troligen är det en kombination av båda kanske.
 
Jag kan inte neka till att jag känner ett sting av oro av alla terrorattacker och terrorhot. Idag har extra många poliser patrullerat på gatorna och myndigheterna säger att vi vanliga medborgare ska vara extra vaksamma. Det känns inte kul att hot om terror ska bli en del av vår vardag. 
 
Om några veckor planerar sambon och jag att göra en weekendtrip till Köpenhamn. Vi har ännu så länge inga planer på att avboka resan men någonstans i bakhuvudet känns det lite pirrigt. Terrorn gör sig påmind lite varstans i världen. 
 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om terror, terrorism, is, daesh, isis, isil, terrorhot
 
#1 - BP

ISIL är ytterligare ett namn som vår statsminister föredrar, har dock inte kollat upp vad ISIL står för.

Dessutom har Löfvén (äntligen) medgett att Sverige har varit naivt vad gäller terror. Blåögd är äl samma sak, å det har jag sagt många gånger. Å Sverige står på tårna - ja, en misstänkt terrorist greps ju nyligen så...

Svar: Jo, jag hörde nyss att terroristen gripits under kvällen - i Boliden av alla platser. Skönt. Nu är allt lugnt igen och vi kan luta oss tillbaka i soffan.
Per-Anders

#2 - Anna-Lena

Du skojar väl?... luta sig tillbaka i soffan...
Jag tycker att det är "olustigt". Visst känner jag en viss oro, men jag lever som vanligt. Min största oro just nu gäller dottern med pojkvän som är i Thailand. Den oron lindras först när de är hemma igen. Fast jag vet att terrorn kan slå till i Sverige också. JAag vill ha dem nära.

Svar: Jo, jag skojar. Jag tycker också att terrorhoten är olustiga. Det känns nästan lite pirrigt att åka till Köpenhamn om någar veckor.
Per-Anders

#3 - Micke

Gick igenom centrala Gbg igår på väg till bussen....poliser överallt.

Många här i förorterna tydligen som reser ner dit för IS räkning...har en väninna...hennes son dog därnere under en räd av amerikanska flygvapnet.

Hon visste inte att han åkte...han smög iväg ...hon var helt förkrossad :(

Tragiskt.

Svar: Ja, verkligen tragiskt.
Per-Anders

#4 - Mia

Många har kritiserat vår statsminister för att han "erkänner" att Sverige har varit naiva. Jag tycker det är en himla styrka när folk kan erkänna att de tänkt fel... och än mer hedervärt när det är folk i den ställningen.

Apropå terrorhot.. jag kan inte känna att jag är speciellt orolig, men visst reagerar jag litet extra om/när något smäller högt... ;-) Så visst blir vi alla negativt påverkade av det här.

Svar: Jag är väldigt nyfiken på storyn bakom de senaste dagarnas händelserna. Varför grep polisen fel person? Kvarstår hotbilden i Sverige?
Per-Anders

#5 - kalebass

Det mest oroande är väl just det, att man grep fel person. Har man inte större koll? Och, kunde dom inte gripit honom i tysthet. Brister i intelligensen tycker jag.

Svar: Ja, jag är lite nyfiken på detaljerna kring det där.
Per-Anders

#6 - KajsaLisa

Skall man vara helt och hållet logisk vilket är svårt att vara givetvis, så är troligen sannolikheten att jag blir överkörd i London större än att jag blir utsatt för ett terrorattentat. Det har hänt flera gånger när jag skall gå över gatan att jag tittat åt fel håll, eftersom jag inte är van vid vänstertrafik.
Men givetvis reagerar jag med eftersom jag är mänsklig och alltså inte logisk.

Svar: Visst, men vi ska inte underskatta terrorhoten. Onda krafter är i rörelse och de kan vara farliga om de kommer för nära.
Per-Anders