Från oskyldigt spädbarn till kallblodig terrorist

 
Under två dagar har jag följt SVTs extrainsatta TV-sändningar om de fruktansvärda attentaten i Paris. Det jag sett är chockerande, vedervärdigt och nästan svårt att ta in. Min första tanke var: hur är människor skapta som kan ställa sig och skjuta, skoningslöst meja ner, hundratals oskyldiga medmänniskor i en nöjeslokal?
 
I sändningarna visades bland annat en presskonferens som den franska polisen höll. Polistalesmannen berättade att man identifierat en av terroristerna som en 30-årig man från en av Paris förorter. I samband med presskonferensen fick vi reda på att terroristen var född den 21 november 1985.
 
Jag ser framför mig det spädbarn terroristen var den dagen han föddes. 21 november 1985. Då var han endast ett litet nyfött barn vars enda drift i livet var en längtan efter mänsklig närhet och lite modersmjölk. Alla vet vi att ingen människa föds kriminell och jag undrar hur det kommer sig att ett litet oskyldigt barn, 30 år senare, kan förvandlas till en känslolös terrorist som kallblodigt mördar sina medmänniskor. Vad hände egentligen efter vägen dit?
 
Men massmord är ju egentligen inte något unikt på vår jord. Massmord pågår dagligen på vår planet - det enda som skiljer är benämningen och tillvägagångssättet. Ofta kallas det krig då metoderna är flygbombningar och framryckande arméer. Men resultatet är alltid detsamma - död, skräck och lidande bland "vanliga" människor. Listan på exempel genom historien kan göras hur lång som helst - världen över. 
 
Ett aktuellt exempel är Syrien där regeringen (med hjälp av landets armé) mördar sin egen befolkning med bomber från flygplan. Det är också skälet till (tillsammans med IS härjningar) att miljoner människor flyr därifrån för att söka skydd i bland annat Sverige. 
 
Terrorattackena i Paris var helt klart en krigshandling, inte bara mot Frankrike utan också mot ett öppet, fritt och mångkulturellt samhälle - just den typen av samhälle som IS föraktar. Att värna om öppenhet och demokrati, där vi slipper hat och rädsla, är en kamp vi aldrig får ge upp. 
 
Bilden har jag hämtat från MorgueFile.com, en sajt där man kan hämta gratis bilder.
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om paris, terrorism, frankrike, krig, demokrati, fred, frihet, öppenhet
 
 
#1 - Bert

Under trons täckmantel kan det mesta utvecklas åt än det ena, än det andra hållet. Oavsett religion.

Sekularisera mera!

Svar: Tron kan försätta berg. Typ.
Per-Anders

#2 - BP

Kunde inte ha sagt det bättre = håller helt med dig helt!

Svar: Bra där!
Per-Anders

#3 - Anonym

Jag har inte haft TV:n på så mycket i helgen, men i kvällen såg jag dokumentären om attentatet mot Charlie Hebdo och den efterföljande jakten på mördarna. Kände samma sorts tankar runt de terroristerna.

Mycket bra inlägg. Tänk om fattigdom o utanförskap utrotades, skulle sådana här illdåd också försvinna då?

Svar: De skulle förhoppningsvis minska.
Per-Anders