Tack vare mina lyckopiller mår jag bra

 
Idag skriver författaren Karin Holmlund i tidningen ETC om antidepresiva läkemedel och riskerna med att bli beroende av dessa. Hon menar att okunskapen om antidepressiva läkemedel är stor hos sjukvården och att läkemedelindustrin förnekar de problem som finns. 
 
Själv har jag ätit ssri-medicin (Cipralex) i mer än tio år (jag påbörjade medicineringen i samband med utmattningsdepression) och har under den tiden inte haft några som helst biverkningar. Tvärtom så anser jag att det (bland annat) är tack vare min medicinering som jag idag mår bra och kan leva ett normalt liv. Det är ju trots allt det som är det viktigaste - att må bra.
 
Tilläggas bör att det inte bara är tack vare min medicinering jag mår bra. En stor betydelse hade också den KBT-behandling jag fick. De läkare jag hade att göra med poängterade att det var just kombinationen av terapi och medicinering som gav bäst effekt, vilket jag kan intyga.
 
Med jämna mellanrum kommer larmrapporter i media om riskerna med antidepresiva mediciner. Om man en gång börjat ska det tydligen vara väldigt svårt att sluta. Det pratas om ett livslångt beroende.
 
Jag är väl medveten om att det förhåller sig på det viset. Om man vill sluta med medicineringen måste nedtrappningen göras väldigt långsamt för att förhindra att man mår dåligt. Men själv är jag är helt inställd på att medicinera resten av mitt liv. Så länge jag inte har några biverkningar, och så länge medicinen gör att jag mår bra, då är det helt okej för mig.
 
Sedan kan man ju diskutera varför den psykiska ohälsan i vårt samhälle ökar. Det är av stor vikt att vi pratar om detta och söker skälen till att fler och fler mår dåligt. Men det är just nu en annan diskussion. 
 
Vissa kallar antidepressiva mediciner föraktfullt för lyckopiller. Det är felaktigt och tyder verkligen på stor okunskap.
 
Själv är jag just nu bara glad att jag får må bra, vilket jag delvis har min medicin att tacka för.
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om psykisk ohälsa, cipralex, blogg100, depression, antidepressiv medicinering
 
 
#1 - Ewa

De som kallar medicinen för lyckopiller är samma människor som anser att man, som deprimerad, bara behöver rycka upp sig. Det handlar inte om knark som ger ett tillfälligt lyckorus. Det finns andra kroniska sjukdomar som man medicinerar mot, men där tjatas det inte om beroende. Jag har ätit antidepressiva i 25 år och är inställd på att göra det resten av livet. Om det innebär att jag är beroende, so what? Jag vill må bra.

Svar: Jag håller med dig där.
Per-Anders

#2 - BengtOswin

Det är farligt när okunskapen får fritt spelrum.

Svar: Precis. Så är det.
Per-Anders

#3 - Kenneth

ja lyckopiller vet ja inte om det är men många blir hjälpta av dem

Svar: Så är det.
Per-Anders

#4 - kalebass

Varför ohälsan ökar? Jag tror det beror på att samhället inte är anpassat efter människor, utan människan måste anpassa sig efter samhället.
Stress, ouppnåeliga mål från olika trendnissar. Beslutsfattare som befinner sig allt längre från individen. Beslut som fattas över våra huvuden.
Maktlöshet...osv.

Svar: Jag håller med dig där.
Per-Anders

#5 - kalebass

( Nästa vecka kommer mitt lilla inlägg om psykisk ohälsa ).

Svar: Bra. Ser fram emot det.
Per-Anders

#6 - Veiken

Jag är så glad att människor som behöver mediciner inser det och fortsätter att äta det som dom mår bra av! Jag har sett tillräckligt med människor som lägger av med sina mediciner i tron att dom är friska och vips är dom tillbaka på ruta ett!
Bry dig inte om alla sk larmrapporter utan fortsätt att må bra!!!!!!

Svar: Sant. Viktigast är att må bra.
Per-Anders

#7 - Rolf

Hmm,ja det ante mig.Du är ursäktad.Tack och hej.

Svar: Precis. Så är det. Piller är gott. Prova du också så kanske du mår lite bättre.
Per-Anders