Vart tog nyckelbarnen vägen?

 
I begynnelsen fanns Hyland Hörna.
 
Hyland Hörna var en svensk talkshow i televisionens barndom som sändes i svensk TV mellan åren 1962 och 1983 (alltså hela 21 år). 
 
Programmet leddes av Lennart Hyland och i samband med serien sammanställdes bland annat en ABC-bok (1966) som såldes till förmån för leprasjuka barn. Jag minns att mina föräldrar köpte en sån bok (svenska folket fick skicka in förslag på verser till varje bokstav). Några av verserna minns jag fortfarande, exempelvis den under bokstaven Ä:
 
Älgen ensam satt och log,
i en söndeskjuten skog.
 
Under bokstaven N kunde man läsa:
 
Nyckelbarnet sa till pappan,
far, jag såg din fru i trappan.
 
Begreppet nyckelbarn var en snackis på den tiden. Nyckelbarn var barn till föräldrar som båda var yrkesarbetande och för att kunna ta sig in i hemmet efter skolan hade barnet en nyckel runt halsen.
 
Jag minns att min mamma tyckte synd om nyckelbarnen.
 
Idag pratas det aldrig om nyckelbarn. Finns de inte längre? Går alla barn på dagis och fritids idag?
 
Intressant det där hur modeorden kommer och går - i takt med att samhället förändras. På 1970-talet pratade ingen om att nätverka eller skicka en tweet. Idag är det många som använder de orden dagligen.
 
Nyckelbarn verkar däremot vara ett ord som inte längre behövs.
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Blogg100, nyckalbarn, Timrå, Sundsvall
#1 - Mia

Nyckelbarnsbegreppet minns jag mycket väl. Det var nog allmänt uppfattat som "stackars barn" och kanske även negativ värdering på deras föräldrar. Visst förändras språket efter tiden... Ord kommer och går... ;-)

Svar: Tiderna förändras hela tiden.
Per-Anders

#2 - Znogge

Jag minns såväl versen som nyckelbarnen. I min fanns några stycken och det ansågs inte "riktigt fint" att ha en nyckel om halsen. Själv tyckte jag det verkade spännande att få ha egen nyckel och vara ensam hemma men min mamma var hemmafru så inte en chans. Ja, tiderna är verkligen förändrade. På gott och på ont...

Svar: Vad jag minns så hade jag nyckel ibland. Men för det mesta var min mamma hemma
Per-Anders

#3 - Micke

Hos oss får barn nyckel när de närmar sig årskurs sex...senast...en del får dem redan i femman.

Fast mitt område är speciellt...många utan jobb där så barnen får inte gå på fritids.
Men nyckelbarn idag är nog stolta över att de fått förtroendet att gå hem själva...känns det som iallafall...i mitt område.

Ha en fin fortsättning på kvällen.

Svar: Ja, det kanske finns fördelar med egen nyckel - i alla fall ur barnets synvinkel.
Per-Anders

#4 - Micke

PS: Får väl tillägga att många av barnen i mitt område får gå hem..för att passa sina yngre syskon...många aspekter att ta med i kalkylen.

Svar: Så är det.
Per-Anders

#5 - BP

Du har en väldigt bra poäng där. Nyckelbarn - ja, det var ju nästan skamfilad... Idag är alla ungar uppenbarligen på dagis/fritis. Om de har tur blir de hämtade av sina (stressade och trötta) föräldrar...

Svar: Om de har otur kanske de blir kvar på dagis.
Per-Anders

#6 - Veiken

Jag har två ex av Hylands ABC hemma! Jag tittar sällan i dom, men nyckelbarnsversen kommer jag ihåg. Tänk så både språk och samhälle förändras. Jag tror att det är så vanligt idag med barn som kommer hem från skolan själva med en nyckel, så att det inte uppmärksammas längre!
Barnen i förskolan är ju så små att det inte är aktuellt med en egen nyckel. En ettåring med nyckel om halsen finns ju inte! ;)

Svar: Nej, det upplevs nog inte lika förskräckligt idag när barn har en nyckel runt halsen.
Per-Anders