Om diktaturer, vapen och moral

Jag tillhör ju oss som tycker det känns bra att Sverige inte förnyade avtalet om krigsmaterielleverander till Saudiarabien. All heder åt utrikesminister Margot Wallström för hennes avståndstagande mot Saudiarabiens brott mot mänskliga rättigheter.
 
Saudiarabien är en brutal diktatur där straffet för äktenskapsbrott är halshuggning och där regimkritiker riskerar spöstraff. I Saudiarabien är politiska partier och fackföreningar förbjudna, och homosexualitet är belagt med dödsstraff. Kvinnor tillåts inte att bestämma över sina egna liv utan står under manligt förmyndarskap. Kvinnor är också förbjudna att köra bil. 
 
När regeringen stoppade krigsmaterielexporten surnade Saudiarabiens ledare till vilket fick till följd att det svenska näringslivet fick panik. Risken fanns ju att många andra affärer (som inte har med vapenexport att göra) också skulle gå om intet. Ett argument från näringslivet (och andra högerdebattörer) var: att göra affärer med diktaturer är ett sätt att påverka dem i rätt demokratisk riktning. 
 
Det tror jag inte alls på. Att göra affärer med ett land som Saudiarabien innebär bara att man bekräftar deras ickedemokratiska statsskick och accepterar att landet bryter mot de mänskliga rättigheterna.
 
Skulle det vara okej om Sverige sålde vapen till exempelvis IS? Idag tror jag de flesta svenskar skulle se det som en fullständigt horribel tanke. Men om vi tänker oss ett framtida scenario där IS får stor makt och inflytande (och mycket pengar) skulle då Sverige "ha råd" att låta bli att exportera till denna terroristorganisation?
 
Under de senaste dagarna har Saudiarabien bombat och skjutit granater mot Jemen. Är det med svenska vapen man skickar iväg död och förintelse mot oskyldiga människor i sitt grannland?
 
I dagarna har statsminister Löfvén varit på besök i Kina, vilket är ytterligare en diktatur Sverige gör affärer med. Nu har också det svenska näringslivet och regeringen, med svenske kungens hjälp, lyckats återställa de "goda relationerna" med Saudiarabien. 
 
Saudiarabien, Kina, Islamiska staten. Vart går egentligen gränsen mellan sund handel och cynisk omoral?
 
Vilket har det största värdet - demokrati eller ekonomiska rikedomar?
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Blogg100, saudivapen, Saudiarabien, Kina, Löfvén, socialdemokraterna, politik
#1 - Kenneth

tycker det vore mera ok om ingen sålde eller ens tillverkade vapen :)

Svar: Håller med där.
Per-Anders

#2 - kalebass

Håller med dig i vartenda ord. Bra skrivet !

Svar: Tack!
Per-Anders