När pengarna är viktigare än samvetet

Ska Sverige förnya sitt avtal om leveranser av krigsmateriel till Saudiarabien? Nej, naturligtvis inte.
 
Frågan debatteras för närvarande flitigt. Skälet är att Sverige står inför beslutet att förnya sitt avtal med Saudiarabien om leveranser av krigsmateriel, eller att avsluta det. 
 
Saudiarabien är en absolut monarki. Förutom att kung Salman bin Abdul Aziz är statschef är han också vice premiärminister. Tillsammans med sin familj utser han landets ledning. Några fria val bland befolkningen förkommer inte (vissa val förekommer, fast med begränsade inslag av demokrati). 
 
I praktiken är alltså Saudiarabien en diktatur, dessutom en brutal sådan. Politiska partier och fackföreningar är förbjudna och homosexualitet är belagt med dödsstraff. Även för äktenskapsbrott är straffet halshuggning och om man är kritisk mot regimen riskerar man spöstraff. Ett exempel på detta är bloggaren Raif Badawi som kritiserade landets religiösa ledare i sin blogg. För det dömdes han till 1000 piskrapp, anklagad för att ha smädat islam. 
 
I Saudiarabien är diskriminering av kvinnor en del i samhällssystemet. Kvinnor tillåts inte bestämma över sina egna liv och står under manligt förmyndarskap. Bland annat är kvinnor förbjudna att köra bil. 
 
Statsminister Löfvén har ju sagt att han leder en feministisk regering. Men om den socialdemokratiska regeringen förnyar avtalet med Saudiarabien tycker jag den feministiska profilen faller platt. 
 
Visst, allt detta handlar om pengar. Om Sverige får fortsätta att sälja vapen till diktaturer som Saudiarabien får vi välbehövliga inkomster till landet och arbetstillfällen säkras. Men till vilket pris? Vad är pengar värda om de är besudlade med blod. Om moralen inte har någon betydelse för den svenska exportindustrin - skulle vi då inte lika gärna kunna sälja Saabkanoner till terroristerna i IS?
 
Den socialdemokratiska regeringen står inför ett självklart beslut: stoppa vapenexporten till Saudiarabien! 
 
Länkar:
 
 
 
 
Blogg100/8
 
 
#1 - BP

Den svenska regeringen i ett nötskal. Samma regering lovade ju godkänna den palestinska staten med en terrorregering också. Kan bara sucka djupt här.

Svar: Nja, det är inte den svenska regeringen i ett nötskal. Eftersom jag själv röstat S så har jag höga förväntningar på Löfvén & co.
Per-Anders

#2 - Mia

Det här har förvånat mig mer än en gång. Varför ens diskutera vapenleverans till Saudiarabien som alla är verkar vara överens om att det är en diktatur.

Ibland blir jag förvånad över att sådant ens diskuteras, för mig vore det självklart, nej tack.

Svar: Alldeles sant.
Per-Anders

#3 - Veiken

Mammon är oerhört stark världen över. Tyvärr får samvetet stryka på foten alltför ofta! :(

Svar: Tyvärr är det så.
Per-Anders

#4 - Kenneth

De måste hålla apparaten i rullning utan export ingen förtjänst. Tom USA exporterar ju vapen till dessa områden.

Svar: Fast det är väl inte så förvånande att USA exporterar vapen. Där brukar ju knappast samvetet ha någon betydelse i affärer.
Per-Anders

#5 - kalebass

Som sagt, pengarna styr. Skulle nog vilja påstå att Sverige är en av de största hycklarna!

Svar: Nja, det finns några länder som faktiskt är värre.
Per-Anders