Förlegat statsskick som fascinerar

Hellre republik än monarki i Sverige?
 
Tja, det statsskick vi har idag är i grunden odemokratiskt och jag tycker naturligtvis att det är fel att vi har en statschef som tillsätts via arv och inte genom fria val. Så svaret borde väl rimligtvis vara ja på frågan.
 
Men jag kan å andra sidan stå ut med vår svenska monarki eftersom kungen i praktiken inte har någon makt. Han är tack och lov bara en galjonsfigur (emellertid för oss skattebetalare en kostsam sådan). Lyckligtvis styrs Sverige av folkvalda politiker i regering och riksdag.
 
Däremot reagerar jag starkt på den oproportionerligt stora uppmärksamhet som kungliga bröllop får i media. Visst, jag vet varför det är så; skälet är att väldigt många i vårt land vill se detta spektakel. Och precis som när det gäller stora idrottsevenemang (som också får oerhört mycket mediautrymme) så gäller tydligen Bert Karlssons gamla devis: ge folk vad folk vill ha
 
Och då är väl allt bra då?
 
Ja kanske. Men jag har ändå väldigt svårt att förstå hur något så uråldrigt och förlegat som det det svenska kungahuset kan väcka sådan fascination hos så många. Varför detta okritiska fjäskande för överheten? Varför detta intresse för detaljer om kungafolkets medaljer och diadem?
 
I sin krönika i dagens Aftonbladet skriver Jan Guillou bra om ovanstående. Titeln är Vid kungliga bröllop råder intellektuellt undantagstillstånd.
 
Bilden är en gratisbild som jag hämtat från Kungahusets hemsida.
 
Blogg100/100
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om prinsbröllop, demokrati, republik, monarki, Carl Philip, sofia, kungahuset
#1 - BP

Ge folk vad folk vill ha! Alla över 60 och 60% av resten av den svenska befolkningen att klistrade framför rutan igår - trots det fina vädret.
Jag har ingenting emot monarkin - den stör ju inte nämnvärt, men ger oss ju mycket fin PR och drar många besökare till Sverige, vilket betyder inkomster. Helt ok för min del.
Men hur man kan dega sig genom ett bröllop på tv är mig en gåta...

Svar: Det där med att svenska kungahuset underlättar affärer utomlands tror jag är en myt. Affärer handlar alltid bara om pengar, ingenting annat.
Per-Anders

#2 - Veiken

Det är dubbelt. Jag håller med om att ärva kronan är helt fel, men eftersom det finns så få monarkier i världen ger det en oerhörd slagkraft för vårt lilla land. "Galjonsfigurerna" gör sitt jobb otroligt väl med att marknadsföra vårt land. Långt mycket mer än en president skulle kunna! Folk i andra länder köper glamouren på ett helt annat sätt än vi! Ha det gott"!

Svar: Folket i andra länder köper säkert glamouren, men gör affärsmännen det? Jag är inte så säker.
Per-Anders

#3 - kalebass

" Ge folk vad folk vill ha ". Ja om politiker kunde ta till sig åtminstone något av den devisen vore det inte så dumt. Istället för att bestämma över huvudet på folk! Vi lever i en s.k. folkvald demokrati, men hur efterlevs den? Jag är mycket kluven i frågan om monarkin. Monarkin kostar en hel del, men hur mycket kostar då den politiska cirkusen? Pengar hamnar här o där, inte alltid där dom borde...och, vad skulle en president kosta?
Monarkin är ett skådespel. Folk vill se detta... ja, varför inte.


Svar: Precis, monarkin är ett skådespel. Ett opium för folket så att de håller fokus bort från väsentligheter, exempelvis politik. Just därför har vi de politiker vi förtjänar.
Per-Anders

#4 - Kenneth

avskaffa det hela tycker jag o använd pengarna till sjuka o gamla :)

Svar: Eller längre rockkonserter på TV.
Per-Anders