Mera hat löser inga problem

Under jul- och nyårshelgen såg jag ”Den fjärde mannen”, TV-deckaren som byggde på terrorattentatet mot Västtyska ambassaden i Stockholm 1974. Terroristerna som ockuperade ambassaden, och där dödade flera personer, tillhörde terrororganisationen RAF (Röda Arméfraktionen).
 
Under hela 1970-talet utförde RAF (egentligen mer kända som Baader-Meinhofligan) en lång rad ohyggliga terrorattacker. Många oskyldiga människor fick sätta livet till och begreppet Baader-Meinhof blev synonymt med terrorism.
 
Jag minns den tiden väl. Baader-Meinhofligan figurerade ofta i media och när jag läste om dem fick jag en känsla av obehag.
 
Sedan många år är Baader-Meinhofligan lyckligtvis historia men tyvärr inte terrorismen som fenomen. Numera har terrorgrupperna andra namn (exempelvis al-Qaida och IS) men fortfarande är det oförsonliga hatet den stora drivkraften.
 
Igår slog terrorister till mot en tidningsredaktion i Paris och mejade ner tolv helt oskyldiga människor med automatvapen. Uppenbarligen utfördes dådet av islamistiska extremister som ville hämnas dem som terroristerna tycker har smädat deras religion.
 
Det som hände i Paris är en obeskrivligt vidrig handling. Men det värsta är att det kan bli ännu värre. De rasistiska och antimuslimska krafterna i Europa har under senare år vuxit sig starkare och skulle någon galenpanna från en sån gruppering få för sig att hämnas kan det gå riktigt illa. En hämndspiral utan slut skulle bli en fullständig katastrof.
 
Islamistiska terrorister inte är representativa för muslimer i allmänhet. Ökad främlingsfientlighet och hämnd löser inga problem. Vägen framåt är istället att stoppa våld och destruktiva maktstrukturer, samt verka för en ökad förståelse mellan olika människor.
 
Wolfgang Hansson i Aftonbladet har skrivit en bra text idag om detta.
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Terrorism, Charlie Hebdo
#1 - Arvid och Lydia

Den här frågan är kanske vår tids viktigaste fråga och det är förstås omöjligt att hitta en enkel lösning på de problem och utmaningar som vi har framför oss.

En bra start kan vara att börja tala om invandring och integration. Om vi inte gör det så blir det som du befarar, att extremister på båda/alla sidor skriker ut sina enkla lösningar och vinner allt flera sympatier.

Svar: Jag tror det handlar om att bygga broar mellan människor och öka insikten att vi alla är just - människor.
Per-Anders

#2 - Znogge

Jag minns också Baader-Meinhofligan men nu har nya tagit vid. Ett fruktansvärt dåd och ärn är sista ordet förmodligen inte sagt...

Svar: Det finns många ytterligare ord att säga om detta.
Per-Anders

#3 - Kenneth

o tyvärr är det väl något vi alldrig kommer kunna åstadkomma

Svar: Det är möjligt. Men vi får aldrig sluta kämpa.
Per-Anders

#4 - kalebass

Vi lever i en mörk tid. Undrar hur eftervärlden kommer att beteckna den. Världsomspännande religionskrig ? Epoken då dumheten regerade...

Svar: Det en mörk nutid men häxprocesserna på 1500-talet gick inte av för hackor de heller. Kampen mellan det onda och det goda pågår ständigt, den tar sig bara uttryck i nya former. Men visst är utvecklingen oroande. Jag hoppas innerligt att polariseringen inte spårar ur så till den milda grad att det blir världskrig.
Per-Anders

#5 - Veiken

Otroligt tragiskt och tråkigt! Tyvärr får väl vissa partier drag under galoscherna nu! Det är inte utan att det känns obehagligt och tankat på var det ska sluta!

Svar: Precis. Det gäller att hålla isär äpplen och päron nu.
Per-Anders