De vill bara åt vårt blod

 
Allting är relativt.
 
Jag såg första avsnittet av Fredrik Önnevalls dokumentärseri Fosterland på SVT 2 igår. Det handlade om nationalismens utbredning i Europa.
 
I serien kollar han in nationalistiska yttringar i olika europeiska länder och i gårdagens avsnitt besökte han bland annat Grekland. Där intervjuade han en företrädare för det nationalistiska partiet Gyllene Gryning.
 
Företrädaren var dotter till partiledaren och hon menade att invandrare (alltså människor som invandrar till Grekland) är ett hot mot Grekland. Detta eftersom (hävdade hon) invandrare till skillnad från greker begår gruppvåldtäkter och mord.
 
Till saken hör att hennes pappa, partiledaren, sitter fängslad - anklagad för samröre med en organisation som utför våldsamma attacker på invandrare och politiska motståndare.
 
I programmet träffade Fredrik Önnevall också en kvinna i Sverige som var aktiv inom Sverigedemokraterna. Hon berättar att hennes föräldrar utvandrade från Polen till Sverige vilket innebar att hon själv fick möjlighet till ett bra liv.
 
Att hon idag röstar på Sverigedemokraterna, ett parti som kraftigt vill minska invandringen, förklarar hon med att Sverige inte har möjlighet att ta hand om fler invandrare.
 
Men om man läser Sverigedemokraternas partiprogram (där SD beskriver sig själva som ett nationalistiskt parti som är emot mångkultur) så framgår ju att partiet egentligen är emot invandring av helt andra skäl, bland annat att invandringen skulle vara ett hot mot vår nationella identitet. Det innebär att även om SD skulle tycka att Sverige har råd att ta emot invandrare så skulle man ändå inte vilja det - därför att man inte vill blanda människor från olika kulturer. 
 
SD-kvinnan i programmet verkar alltså inte riktigt ha koll på vad hennes parti egentligen står för. 
 
Finns det då folkslag som är högre stående än andra, och vilka är de i så fall?
 
Greker eller svenskar? I Grekland ser Gyllene Gryning ner på deras invandrare och påstår att de mördar och våldtar. Själv minns jag 1980-talet då många här i Sverige såg ner på greker just för att de var greker. 
 
Svenskar eller finländare? I dagens Sverige har vi SD som ser invandrare och ett mångkulturellt samhälle som ett hot. Det kan ställas mot partiet Sannfinländarna i Finland som bygger sin politik på fientlighet mot svenskar. 
 
Norrlänningar eller stockholmare? Notisen på bilden ovan kommer från DN. Ett högt stående folkslag måste alltså vi Norrlänningar vara eftersom man söderöver (stockholmare?) vill åt vårt blod
 
Själv tycker jag alla folkslag är lika mycket värda, och jag ser mångkultur som något positivt. Inskränkta nationalistorganisationer som Sverigedemokraterna och Gyllene Gryning har inget att tillföra i ett demokratiskt samhälle.
 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Sverigedemokraterna, fosterland, rasism, nationalism
#1 - KajsaLisa

Folk har röstat på ett parti som snott sossarnas idéer om A-kassa och annat, sen röstar partiet emot sina egna vallöften i Riksdagen, med Alliansen. Folk som röstat på dom har noll koll.

Svar: Ibland känns det som SD (och deras väljare) hellre vill rasera än bygga upp nånting bra.
Per-Anders

#2 - Kenneth

man kan använda annat än blod som är lika bra o många gånger bättre

Svar: Som vadå? Ketchup?
Per-Anders

#3 - Kenneth

haha kunde även här trycka direkt på skicka kommentar utan att trycka på jag är inte en robot :)

Svar: Skönt att höra att du inte är en robot.
Per-Anders

#4 - Mia

Jadu, fræmlingsfientligheten och nationalismen ær farlig. Konstig att den kunskapen som folk i Sverige så mangrant sa "att det alrig fick hænda igen", ær bortglømt så fort den generationen dør ut. Visst ær det konstigt att folk inte lær sig av historien?

Samhællen førændras, folkvandringar har alltid funnits, vilka ær svenskar? Samerna i Sverige ær det tydligen inte, enligt sd? Ja, vilka ær svenskar egentligen med sd:s sætt att se på svenskhet.

Precis som du uppskattar jag vårt mångkulturella samhælle! Vårt land hade definitivt inte haft den utveckling vi haft de senaste åren utan just invandringen.

Svar: Håller med dig. Coolt med norskt tangentbord!
Per-Anders

#5 - Mia

Aha, misstænker du fick ett par-tre likadana inlægg. Nær jag sænt såg det så mystiskt ut så jag trodde ingenting hade hænt... Kul att jag kan kommentera æven hos dig!

Svar: Jag fick två likadana inlägg från dig, som båda var markerade som spam. När jag svarade på det ena blev det synligt. Det andra tog jag bort. Det är alltid trevligt med kommentarer.
Per-Anders