När katten gick över gränsen

 
Man skadar inte ostraffat mina kameraprylar.
 
Vi har en katt här hemma. Houdini heter han. Varje morgon följer han med mig till badrummet där han lägger sig på golvet och spinner. Budskapet är tydligt: "Kela med mig! Jag har väntat hela natten på att nån ska kela med mig. Kela med mig nu!" 
 
Houdini är en jättemysig katt men han har en liten egenhet (som han delar med många andra okastrerade hankatter). Han kissar ibland på ställen han inte ska kissa på. Allra mest gillar han att kissa på något som råkat bli liggande på golvet, typ ett papper, ett klädesplagg eller en plastpåse. 
 
Det är inte så kul när sådant händer men en plastpåse är ju inte hela världen, den går ju att slänga. Och kattkisset går ju att torka bort med rengöringsmedel.
 
Lite värre är det när han kissar i vår skinnsoffa. Lukten är inte alls trevlig och jag har tillbringat åtskilliga stunder med att försöka sanera soffan från den otrevliga odör som blivit resultatet av Houdinis framfart. Men det har alltid gått bra till slut. Jag har (nästan) varje gång fått bort lukten tack vare ett specialmedel som jag köpte i en djuraffär.
 
En nerkissad plastpåse eller ett intensivt skurande i soffan. Visst, det är inte kul, men det går att stå ut med.
 
Men det finns en gräns för vad som är acceptabelt. Den gränsen överskred Houdini strax före jul.
 
Då kissade vår käre lille katt på ett av mina kamerabatterier med följd att det kortslöts och blev oanvändbart. Det var då jag tog beslutet som vi gått och funderat på under lång tid: Nu måste Houdini kastreras.
 
Det är ju nämligen så att en kastrerad katt har inte samma behov av att markera sitt revir och därmed inte samma drift att kissa lite här och var. Dagarna för julaftonen gick därför färden till djursjukhuset här i stan där Houdini sövdes ner och blev av med delar av sin manliga stolthet.
 
800 kronor kostade det men det var det värt. Efter det har han inte kissat på annan plats än i sin kattlåda och vi tvåbenta individer i familjen har sluppit att torka kattkiss runt om i huset.
 
Precis som kattläkaren förutspådde har Houdini också blivit en gladare katt. Numera är han både piggare och busigare och har inte längre medelst urin behovet att markera sitt revir.
 
På bilden Houdini och mitt kamerabatteri. Notera den svarta fläcken på kontakterna på batteriet. Det var där kortslutningen inträffade. 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Foto, katturin, katter, Timrå, Sundsvall
 
#1 - Mia

Gladare katt när han inte behöver lägga energi på att tänka på kattflickor och att föra sina gener vidare... Hmm... är det så enkelt!

Huvudsaken att matte o husse är gladare! ;-)

Svar: Så enkelt är det.
Per-Anders

#2 - BP

Säg som så ... jag gillar inte katter, men för mig är det tämligen självklart att kastrera en hankatt. Det gäller förresten hundar också...

Svar: Jag är inte så säker på att man brukar kastrera hanhundar av samma skäl som hankatter. Fast jag kanske har fel.
Per-Anders

#3 - Veiken

Vilken tur att jag inte har en okastrerad hankatt, för då hade jag gjort mig olycklig tror jag. Bra val ni gjorde!!

Svar: Att kissa på mitt kamerabatteri får svåra följder.
Per-Anders

#4 - Micke

Här kastrerades nyligen tre st....inget pissande mer...är ett smärre helvete det där.
Blir en helt annan katt efter en kastrering.

1800 spänn gick det på..det var det värt.

Ha de bra.

Svar: Jo, det är definitivt värt pengarna.
Per-Anders

#5 - kalebass

Tala inte om det här för katten... Jag hade en råtta för en del år sedan, nästan rumsren. När det trängde på SPRANG han halkande över parketten, in i sin bur, och gjorde sina behov. Visserligen hände en liten kiss-olycka ibland,(aldrig bajs). För dom som inte vet så är en tamråtta minst lika renlig och tillgiven som en katt!

Svar: Nejdå. Jag ska inte berätta för katten.
Per-Anders