Om jag skriver nästa bok om Pippi Långstrump

 
Jag ska erkänna att jag är dålig på att läsa böcker. Jag ser hellre filmerna.
 
Jag har definitivt inte läst någon av de tre böckerna i Stieg Larssons Millenniumserie. Däremot har jag sett samtliga filmer. Jag tycker de var klart sevärda.
 
Idag släpptes ytterligare en Millenniumbok om karaktärerna Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist. Fast den här gången är inte Stieg Larsson författaren - han är ju som bekant död sedan ett antal år tillbaka. Istället hade David Lagercrantz anlitats för att skriva boken. 
 
En intensiv debatt pågår om det var rätt att göra så eller om det ska betraktas som cynisk spekulation. Själv har jag inte riktigt bestämt mig för vad jag ska tycka.
 
Igår såg jag en intervju i Aktuellt (SVT2) med David Lagercrantz om hans syn på cirkusen runt utgivningen av hans bok. Vanligtvis brukar intervjuer och debatter i Aktuellt vara ganska trista historier. Mediatränade och vältalande makthavare som försöker vända programledarnas skjutjärnsfrågor till egna pluspoäng. Men intervjun med David Lagercrantz var något annat. Han svarade på frågorna med att blottlägga sina känslor. "Jag gör bara så gott jag kan", sa han. 
 
På Twitter ramlade kommentarer in, typ "är David Lagercrantz drogad?", "David Lagercrantz är hög i TV". Jag tror inte för ett ögonblick att han var drogad. Istället skulle jag vilja se fler intervjuobjekt som erkänner att de inte räcker till. Tänk att få höra Stefan Löfvén stå i Aktuelltstudion och säga: "jag gör bara så gott jag kan".
 
David Lagercrantz är inte först i historien att skriva berättelser med karaktärer skapade av någon annan författare. Jag menar, Walt Disney har varit död i decennier men fortfarande görs seriealbum med Kalle Anka - och ingen har ju kritiserat det. 
 
Kanske en korkad jämförelse. Men vad skulle hända om jag skrev en bok med James Bond som huvudkaraktär? Eller Pippi Långstrump? 
 
Okej, troligen skulle jag bli stämd av någon rättighetsinnehavare men jag skulle onekligen få ett spännande uppslag till ett blogginlägg. 
 
Bilden: författaren David Lagercrantz intervjuad i Aktuellt.
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om stieg larsson, David Lagercrantz, Millenium, lisbeth salander, böcker
 
 
#1 - BP

Älskar läsa öcker och har läst hela serien. Har såklart även sett t-serien. Kan säga att böckerna var ännnu bättre. David Lagerkrantz är definitivt inte drogad. Har träffat honom irl i samband med boken om Zlatan. Det är nog Stieg Larssons familj som har "problem" om du frågar mig. Jag ska iaf köpa boken och inte vänta på pocket utgåvan, vilket jag brukar göra i vanliga fall.

Svar: Kanske köper jag boken jag också.
Per-Anders

#2 - KajsaLisa

Gillar inte när dom håller på såhär, känns som att dom girigt försöker vrida dom sista stålarna ur serien. Däremot kom jag också på något att blogga om :)

Svar: Fast vad spelar det för roll. Allt är ju bara teater.
Per-Anders

#3 - Mia (livsnjutare)

Jag har läst böckerna av Stieg Larsson, men kommer förmodligen inte läsa den här. Tyckte det var löjligt som de försökte chaussa upp boken, en del bokhandlar skulle öppna vid midnatt. Jag var inne i en bokhandel den dagen, väldigt lugnt och sansat, inte många kunder. Det blev väldigt tyst efter utgivningsdagen, blev det inte den efterfrågan de hade hoppats på?

Hur som helst, för mig känns inte denna senaste bok intressant för mig. De tre milleniumböcker jag läst var kanonbra.

Svar: Gissningsvis kommer även den nya boken att bli film. Så småningom.
Per-Anders