Att säga det förbjudna

 
Härom kvällen såg jag ett inslag i SVT Aktuellt om att Sverige tillhör de få länder i Europa som tar emot förhållandevis många flyktingar. En random svensk kvinna i övre medelåldern som spontanintervjuas säger att vi måste prata om volymerna som kommer till Sverige. "Men sånt får man ju inte säga i det här landet", sa hon. 
 
Inte..?
 
Men hon sa ju just det. Så frågan är då vilka konsekvenserna blir för att hon sa det där "man inte får säga". Kommer militär att rusa in i hennes hem och släpa iväg henne till något sunkigt fängelse anklagad för landsförräderi? Kommer hon bli torterad och avrättad därför att hon hade kritiska åsikter i TV (vilket är verkligheten i diktaturer med obefintlig yttrandefrihet)?
 
Nej, naturligtvis inte.
 
Däremot kan det hända att hon blir emotsagd. Och det är just det som är demokrati. Rätten att yppa sina åsikter och rätten att bemöta andras åsikter utan att riskera represalier i form av våld, internering eller något annat vedervärdigt. 
 
Repliker typ "sånt får man ju inte längre säga i det här landet" brukar ofta komma från debatörer som står Sverigedemokraterna nära, och som i samma andetag hävdar att Sverige styrs av en PK-maffia. Men deras problem är att de inte tål att bli ifrågasatta. De vill torgföra alla sina mer eller mindre rabiata åsikter, samtidigt som de vill att deras meningsmotståndare (PK-maffian) ska hålla käft. 
 
Är det den verkligheten vi kan förvänta oss om SD får makten i Sverige? Kommer en fri debatt utan risk för represalier att bli ett minne blott med Jimmi Åkesson som statsminister?
 
Frågan är när det blir mest farligt att säga det förbjudna.
 
Bilden har inget med innehållet i inlägget att göra. Den tog jag i våras vid en sjö nånstans i Norrland. 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om yttrandefrihet, diktatur, demoktrati, media, pk, pk-maffia, politik, sverigedemokraterna
#1 - BP

Jag tolkar det mera som att allt ska vara så himla "politiskt korrekt" idag. Allt som avviker från att inte ha en åsikt, vilket för mig är lika med politiskt korrekt skär sig liksom. Å SD:s framgångar skrämmer mig.

Men som jag sagt förut - någonting är fel i vårt land när SD kan få "ta över" som de gör. Ingen orsak utan verkan om man säer så...

Svar: Det brukar ju knappast vara SDs åsikter som beskylls för att vara politiskt korrekta. Man ska ha rätt att uttrycka vilka åsikter som helst utan att riskera att råka ut för represalier.
Per-Anders

#2 - Anonym

Instämmer helt i det du skriver. Dessutom sägs det fortfarande att man inte kan/får diskutera invandringsfrågan i vårt land. Ur min synvinkel är det den frågan som allt kretsar runt, arbetsmarknaden, bostadsproblem, fördelningspolitik, ja, i stort sett allt har hamnat i skymundan. Det tas upp, men får ingen "status".


Svar: Jo, debatten kring invandringsfrågor har blivit lite hysterisk.
Per-Anders

#3 - Mia

Den anonyma här ovan - det är jag det som har uttryckt min åsikt och struntar i om folk tycker att det får jag göra eller ej. Jag tog mig den rätten! ;-)

Svar: Bra där!
Per-Anders

#4 - Veiken

Alla frågor skall och kan diskuteras, även invandringen, som tyvärr har blivit en helt potatis av någon anledning!
Jag läste en himla bra krönika av Lena Mellin på Aftonbladet häromdagen.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/lenamellin/article21329231.ab
Hon klär av honom så snyggt!
Svar: Snoken simmade precis som den rör sig i sand på land.

Svar: Visst kan man diskutera invandring. Lugnt och sansat.
Per-Anders

#5 - kalebass

Vi har ju yttrandefrihet här i landet, även om man mår illa av vissa åsikter. Man behöver ju inte följa dom däremot. Som vissa gör. När IS-krigare återvänder hem till Sverige för att få vård, och sedan reser ner igen, för att i slutändan fylla på flyktingströmmen. Det, är för mycket för min känsliga mage!

Svar: Visst är det osmakligt.
Per-Anders