Kreativt entreprenörskap i liten skala

 
Entreprenörskap kan yttra sig på olika sätt. Man kan exempelvis äga en bilverkstad och ta betalt för att reparera andras bilar. Man kan också ha en revisionsfirma och ta betalt för att hålla ordning på siffrorna åt andra entreprenörer. Eller så kan man vara teambuildingkonsult och ta betalt för att lära andra entreprenörer att hålla ordning på sig själva.
 
I Rom såg vi några olika exempel på småskaliga, men inte mindre kreativa, entreprenörer. 
 
När vi steg av bussen strax söder om Rom, för att besöka Santa Domitillas katakomber, hajade vi till rejält när vi gick över ett övergångsställe. Mitt i vägkorsningen stod två killar och jonglerade, den ena med bollar och den andre med färgglada käglor. 
 
När trafikljusen lyste rött för bilarna ställde sig de två killarna mitt i korsningen och jonglerade. När några sekunder återstod innan det skulle slå om till grönt tog de av sig sina hattar och gick fram till bilarna i förhoppning att förarna skulle ge dem pengar. När det sedan slog om till grönt gick de åt sidan och när det åter blev rött körde de igång igen med sina jongleringskonster.
 
Smart och underhållande, tycker jag - men kanske lite farligt. De italienska bilisterna kör ju som galningar.
 
Efter gatan Via del Corso hittade vi nästa kreativa entreprenör. Det var en dam som satt på trottoaren med ett litet bord framför sig. På bordet hade hon lagt ut ett antal kort med vilkas hjälp hon spådde en tjej som satt bredvid. Själv tror jag inte ett dugg på spådomar, vare sig det sker med hjälp av kort eller med glaskulor. Men så länge entreprenörens kunder tror på det man gör så är det väl okej.
 
Dessutom hade damen med korten en ambulerande lösning och kunde slå sig ner där marknaden var som mest intensiv.
 
Det här med att tro på produkten handlar även det tredje exemplet om. Här har jag ingen bild att visa men på souvenirbutiken intill Petersplatsen sålde man välsignat vatten. Vattnet salufördes i små flaskor (uppskattningsvis 20 cl) som kostade 60 kronor. I butiken kunde man också köpa små kors och andra religiös symboler som butiken ombesörjde så att de blev välsignade. Det gick till så att när man betalt för varan fick man den inte med sig, utan efter att den välsignats levererades den utan extra kostnad till kundens hotell.
 
Jag frågade damen i kassan om det var påven själv som välsignade prylarna men nej, det var det inte. Välsignelsen utfördes av andra präster i Vatikanen, sa hon.
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Blogg100, resor, Italien
#1 - Per-Anders

Jag tror jag själv ska prova att kränga lite välsignat vatten. Jag hittade ett gäng tomma rakvattenflaskor i badrumsskåpet. Bara att fylla dem med kranvatten, välsigna dem och sälja dem på nätet.

Svar: Do it, P-A!
Per-Anders

#2 - BP

Coolt! Detta entreprenörsskap gillas skarpt! Där hade jag nog lättat på plånboken, helt klart!

Svar: Har du körkort?
Per-Anders

#3 - Kenneth

ja det går o tjäna pengar på det mesta :)

Svar: Så är det nog.
Per-Anders

#4 - Ingela

Vatten är hårdvaluta. Dyrare än läsk nuförtiden på turistställen och flygplatser. Intressant utveckling.

Svar: Intressant och konstigt.
Per-Anders