På den tiden jag bekämpade ryssen med en grävmaskin

 
När jag var 20 år var jag militär. Ofrivillig sådan. Det kallades värnplikt och var obligatoriskt för alla män i Sverige (utom för de lyckliga som av olika skäl lyckades få frisedel). Min värnplikt gjorde jag i Boden (ING 3) och där körde jag en kamoflagemålad grävmaskin. Med mig i hytten hade jag en k-pist. Sveriges beredskap var god.
 
Det här var alltså i slutet av 1970-talet och vid den tiden pågick fortfarande det kalla kriget. De stora fienderna i världen var USA och Sovjetunionen och deras relation var minst sagt frostig. Från min värnpliktstid minns jag att samtliga övningsscenarier utgick från att "lede fi" kom från öster, i klartext Sovjetunionen.
 
Sedan 20 år tillbaka är dock det kalla kriget över och den militära hotbilden har förändrats. Helt riktigt har också Sverige dragit ner sina försvarskostnader. Det finns naturligtvis ingen anledning att göda militär verksamhet bara för militärernas egen skull.
 
Men nu är tydligen nånting på väg att hända. De militära kränkningarna mot Sverige blir fler och fler, både i luften och till havs, och frågan är vad som egentligen ligger bakom detta. Just nu smyger en ubåt från främmande makt omkring på havsbottnen i Stockholms skärgård och svenska militären har mobiliserar sina styrkor i jakten på den mystiska undervattensfarkosten. 
 
Det här har fört med sig att alla kalla krigetnostalgiker i Sverige har vaknat till och förtjust ropar på ökade anslag till det svenska försvaret.
 
Visst, det är självklart att den svenska försvarsmakten ska ha helikoptrar, personal och annat som är nödvändigt för att jaga ubåtar. Det är naturligtvis nödvändigt att Sverige har de resurser som behövs för att skydda oss från att bli attackerade av främmande makt. 
 
Men jag måste säga att jag inte gillar det här. Om det nu är en rysk ubåt som befinner sig på svensk vatten så skulle jag vilja vända mig direkt till Rysslands president Putin med frågan: Vad ska det här vara nödvändigt för? Vad är du ute efter? Har du fått storhetsvansinne och försöker återupprätta nån sorts ny Sovjetstat? Jag vill även i fortsättningen kunna turista i Baltikum (vilket var väldigt svårt under Sovjettiden) och jag tycker våra svenska skattepengar behövs bättre i skola och omsorg än i ett upprustat försvar.
 
Ta din ubåt och åk hem!
 
Bilden ovan: Jag gjorde alltså lumpen på Ingenjörsregementet (ING 3) i Boden 1977-78. Ingenjörstruppernas uppgift i ett krig är att underlätta framkomligheten för stridande trupper, bland annat genom att bygga broar och vägar. Jag var på ett vägbyggnadskompani där jag körde grävmaskin och hjullastare. Under min värnpliktstjänstgöring hade jag alltså turen att få lära mig ett riktigt jobb, inte bara springa omkring med en bössa och leka krig. Bilden är tagen under en övning på ett ställe som heter Telepakte i Lappland och det är jag som står bredvid grävaren (en Atila 1202).
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Ubåtsjakt, krig, fred, Putin, Ryssland, USA
#1 - Åke

Jag tycker mig se en stolt Per Anders sitta där bland spakarna 😄 Jag vill minnas att det gjordes män av pojkar 😉 Värnplikten var ett sätt att ta vägen ut i vuxenlivet. Vi skulle ju strida för kung och fosterlandet. Klart vi behöver ett försvar.

Svar: Nja, jag vet inte om jag var speciellt stolt när jag gjorde lumpen. Värnplikten betraktade jag som något nödvändigt ont. Det var kul att köra grävmaskin och traktor men inget mer.
Per-Anders

#2 - BP

1. Älskar bilden! En gammal Atila som sedan blev Atlas. Japp, jag jobbade på företaget som sålde dom. Kult och nostalgi på en gång.

2. Skrev i en annan kommentar att jag inte gillar det heller. Det är ju inte första gången att man misstänker ryssarna. Ordet storhetsvansinne använde jag också - i samband med Putin alltså.
Men Sverige är ju blåögd och den internationella pressen skrattar åt oss, precis som Ryssland som anser att vi bara vill få mer pengar till försvaret.
Å vet du vad - jag gillar att vi är blåögda och inte så "skarpa" som stormakterna...

Svar: 1. Modellen 1202 som vi hade var en pytteliten klen maskin. Den orkade inte ens gräva igenom tjälen i marken.
2. Det bästa vore om vi inte behövde slösa några pengar på militärer. Men vi har väl inget val...
Per-Anders

#3 - KajsaLisa

Förr påstods det ju att dom kom hit med ubåtar för att spionera på försvaret. Men det är ju nästan avskaffat så man undrar ju vad dom åker hit nu för.

Svar: Kanske Hasseluddens spa?
Per-Anders

#4 - Mia

Bra inlägg. Utan vapen o militärer och annat krigsmaterial, inget krig. Litet förenklat, men i det stora hela är tanken tilltalande. Tänk om alla i hela världen kunde tänka så... då skulle vi ha en fredlig planet. Naivt!? Jo, men jag tillåter mig att vara naiv i den här frågan! ;-)

Svar: Jag håller med dig. Give peace a chance!
Per-Anders

#5 - 114 Noren

Intressant inlägg av P-A. Fick ikväll en infall att jag skulle googla på ett ställe som heter Telepakte, där jag låg ett par veckor under hösten 1977 för att lära sig laga mat till beväringarna, i ING 3:s regi. Då hittade jag den blogg, absolut så minns jag detta ställe där 4:e kompaniet låg ett par veckor.//114 Noren

Svar: Coolt!
Per-Anders