Sverige: Mjuka älgar och vikingar av plast

 
Gamla Stan, Stockholm, för knappt en månad sedan. Det är påskhelg och vi går efter Västerlånggatan och njuter av solen, värmen och folklivet. Under vår promenad möter vi stora horder av turister, från alla världens hörn, och jag undrar för mig själv hur många av människorna här som egentligen är bofasta stockholmare. Inte så många, skulle jag tro.
 
Gamla Stan verkar vara en stor turistmagnet. Souvenirbutikerna ligger tätt och på gatan utanför en av dem står ett par korgar med diverse prylar till försäljning. I korgarna ser jag vikingahjälmar av plast och älgar utformade som mjukisdjur. Är det alltså schablonbilden av Sverige som vi säljer till turisterna?
 
Älgar och vikingar.
 
Frågan är om just vikingar är något att vara stolt över. Under 1000-talet ägnade sig våra nordiska vikingar åt resor till kontinenten där de plundrade och mördade. Då var våra förfäder barbarer. Idag har vikingatiden blivit en romantiserat inslag i vår historia som vi saluför i souvenirbutiker. 
 
Så kan det gå.
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Stockholm, vikingar, Sverige
#1 - BP

Visst är det hemskt! Vi gnäller ju över skräpsuvenirer när vi åker utomlands åsså har vi samma "lågvattenivå" här på hemmaplan. Trist.
Mjukisälgen har jag viss förståelse för (har en själv faktiskt), men som du säger vikingarna är ju ingenting att vara direkt stolt över.
Men turisterna förknippar nog viking med blont och skandinaviskt kraftpaket antar jag.

PS. Det flesta av dessa skräpbutiker ägs av s k invandrare. Deras butiker har öppet långt in på natten, när alla andra butiker/restauranger har stängt för länge sedan. Känns som på Kanarieöarna, där sådana butiker ägs av personer från Afrika bland annat. Dubbel suck. DS.

Svar: S k invandrare..?
Per-Anders

#2 - KajsaLisa

Ser ut som du hamnat i stans värsta turistfälla. Västerlånggatan.

Svar: Jajemän. Västerlånggatan is the word.
Per-Anders

#3 - Kenneth

Ja även om man kanske inte känner sig stolt så är det ändå en bit av historien. Hur hade det sett ut utan dessa barbarer :)

Svar: Bra fråga!
Per-Anders