Krig i landet med den blågula fanan


För ett och ett halvt år sedan genomfördes EM i fotboll i Ukraina. Då kunde vi se bilder i media på svenska och ukrainska fotbollsfans som jublade tillsammans. De båda länderna har ju samma färger i sina flaggor vilket gjorde att fotbollsfansen då kände samhörighet med varandra. Kul, tycker jag.
 
Men idag verkar känslan av samhörighet vara den stora bristvaran i Ukraina. 
 
Situationen i Ukraina känns just nu väldigt olustig. Själv har jag egentligen inte så stor koll på vilka av de inblandade som är good guys respektive bad guys, men känslan man får är nog att de flesta aktörerna i konflikten är bad guys - om än i varierande grad. 
 
Varken presidenten Viktor Janukovytj (som nu flytt till Ryssland) eller hans politiske motståndare Julia Tymosjenko (nyligen släppt ur fängelse) verkar helt och hållet ha rent mjöl i påsen. Korruptionen i Ukraina är tydligen utbredd på alla nivåer.
 
Nu laddar emellertid Rysslands president Putin för krig. Ryska militära styrkor är på väg till halvön Krim i Ukraina, som geografiskt inte ligger så där värst långt från OS-staden Sojti. 
 
It's a thin line between love and hate.
 
Det verkar vara en tunn linje mellan sport och krig.
 
Vi övriga håller andan.
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Ukraina, Putin, krig, blogg100, #blogg100
#1 - BP

Precis så kommenterade jag hos några bloggare som skrivit om Ukraina. 1 1/2 år sedan - vem hade kunnat ana att det skulle bli såhär.
Är inte så insatt heller, men vad kan lilla Ukraina sätta emot Ryssland??? Ingenting, ingenting alls. FN är ju som vanligt skrattretande och Putin lär knappast lyssna på Obama heller.

Svar: Give peace a chance!
Per-Anders

#2 - Chris

Det gör ont i hjärtat och man håller andan. Läskigt är det även om jag precis som du inte har koll på good guys and bad guys.

Svar: Typ så är det.
Per-Anders

#3 - kalebass

Å där stod han Putin, på stadiumläktaren, väl medveten om vad som skulle hända efter att ljusen släckts. Var det därför han klappade så lamt? Tänka och applådera klarade han inte av samtidigt...

Svar: Så sant. Det är viktigt med tajming.
Per-Anders