Dags för Sverige att återta Karlsbron?

 
Just nu befinner jag mig tillsammans med sambon i Tjeckiens huvudstad Prag. Här bor vi i företagets nya personallägenhet som jag hade turen att få hyra en vecka. Prag är en jättehärlig stad med många restauranger och ett myllrande folkliv. Frågan är hur vi ska få tiden att räcka till för alla aktivitet vi skulle vilja göra. 
 
Tidigare idag kollade vi in Karlsbron (tillsammans med typ en miljon andra turister). På Karlsbron finns ett antal statyer där en av dem föreställer Johannes Nepomuk, präst på 1300-talet och numera nationalhelgon i den tjeckiska provinsen Böhmen. Johannes Nepomuk kom i onåd hos den dåvarande kungen i Prag (därför att Nepomuk umgicks med en biskop som kungen inte gillade) och kungen hämnades genom att låta kasta Nepomuk i floden Moldau, som flyter under Karlsbron.
 
Om man vidrör statyn så får man, enligt en gammal tjeckisk ritual, tur i livet och kan också vara säker på att få besöka Prag snart igen. På plats där på bron kunde vi konstatera att många ville ha både lycka och returbiljett till Prag. Kön till statyn var nämligen lång med människor som ville lägga handen mot den hårt slitna sidan av statyn. 
 
1648 ägde slutstriden under trettioåriga kriget rum på Karlsbron. Den svenska armen hade tågat in i Prag och hade siktet inställt på att inta Gamla Stan. På Karlsbron blev det dock stopp, därför att där motades de tillbaka av den lokala armén. 
 
Med andra ord ett förnedrande nederlag för oss svenskar. Frågan är om det inte är dags att vi nu får upprättelse? Vilket av våra partier har modet att leda oss ur den förnedring vi tvingades utstå för mer än 350 år sedan? Kanske dags att vi rustar upp vår svenska arme ordentligt och beger oss till Prag för ett nytt slag på Karlsbron?
 
Eller så inte. Jag tycker det känns ganska skönt att leva i ett land där politikerna inte driver okupation av andra länder som valfrågor. Det är bra mycket roligare om vi lyckas spöa tjeckerna i ishockey.
 
Bilden tog jag idag på Karlsbron. Kön av människor var lång som vill lägga handen mot statyn av Johannes Nepomuk.
 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Prag, semester, resor, Karlsbron, krig, militärer
#1 - Micke

De kan få behålla bron tycker jag..kostar skattebetalarna för mycket i underhåll ;)

Men Prag är fint har jag hört..nästa sommar funderar jag på att dra iväg med frugan nånstans..Prag låter ju intressant med tanke på historien...och dessutom är det väl ganska billigt där har jag för mig.

Ha de gott där borta nu och invadera pubarna så mycket du kan ;)

Svar: Prag är ett resmål jag kan rekommendera.
Per-Anders

#2 - Bp

Har inte varit i Prag, men bara sett och hört positivt om staden.
Gjorde du handpåläggningen eller lät du bli?

Svar: Nej. Däremot fotograferade jag andra som lade handen på.
Per-Anders

#3 - Mia

Är ni på resande fot nu igen... Kul...

Jag tycker nog de kan få behålla bron så kan vi svenskar åka dit och titta på den och klappa statyn! ;-)

Fortsatt trevlig vistelse där borta i främmande land.

Svar: Du har nog rätt. Bron ligger bra där den finns nu.
Per-Anders