Slutet närmar sig. Nån gång.

 
Härom dagen såg jag ett inslag på Aktuellt om huvudskador. I inslaget fick vi reda på att personer som överlever kraftigt våld mot huvudet löper tre gånger högre risk att dö i förtid - ofta genom självmord eller nya allvarliga skador. Det gäller alltså att vara rädd om huvudet, såväl sitt eget som andras huvuden.
 
Men det som fick mig att reagera mest på inslaget var det här med att dö i förtid. I inslaget berättade man nämligen vart den gränsen går. Att dö i förtid definierades som att man avlider innan man fyllt 56 år.
 
Till saken hör att jag fyller 56 om tre månader och det här triggar onekligen igång min dödsångest. Betyder detta att slutet är nära nu? Innebär det att datumstämpeln på min embarmliga varelse nu är på väg att överskridas och jag därmed är på väg in i döåldern? 
 
Att dö i förtid känns per definition ganska onaturligt men om man dör efter 56 års ålder, då förtiden är över, är det då plötsligt helt okej att dö? Trots att man har tio år kvar att arbeta.
 
Nä, härmed bestämmer jag att den mänskliga förtiden pågår ända till 80 år. Med möjlighet till särskild omprövning och förlängning!
 
Studien som Aktuellt refererade till i inslaget ovan hade gjorts av Karolinska institutet. Läs med om den här.
 
Bilden ovan: det gäller att vara rädd om huvudet så att man inte dör i förtid. 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Döden, förtid, livet, dödsångest, huvudskador
#1 - KajsaLisa

Kan man inte sluta fylla vid 30 och vara 30 plus i evigheter.
Inte för att jag är religiös, men jag har funderat på en sak. Om det nu finns någon himmel, stoppas man in där i befintligt skick? I så fall finns det ju en fördel med att dö i förtid istället för att vara gammal och skröplig i en evighet.

Svar: Visst, om det finns trådlöst nätverk i himlen då är det helt ok att dö vid 30 plus. Nä, förresten. Internet är bättre om man är i livet.
Per-Anders

#2 - BP

Jasså. Det visste jag inte att 56 år är gränsen till att dö i förtid... Tur att man har kommit över den tröskeln då - å ändå har kvar några år kvar att jobba;-)
Å att du sätter gränsen vid 80 är helt ok. Då kan du ju bara bli positivt överraskat om du befinner dig på hemmet vid 90 eller så;-)

PS. Jag gillar din borste - alltså håret i bilden. Du är en baddare på PS och verkligen bjuder på dig själv! DS.

Svar: Fast den här bilden har jag fixat i iPadappen Snapseed. Med den kan man göra bilderna coola snabbt och enkelt.
Per-Anders

#3 - anneli

Lugn i stormen, jag är 58 och lever än! ;)

Svar: Ok. Jag är väl lugn då.
Per-Anders

#4 - kalebass

Vissa studier borde helt klart dö i förtid! Såg en dokumentär om D-dagen igår. Sådana som var med och skadats,(bl.a i huvudet) dom levde fortfarande (ganska gott som det verkade!) Stay alive!

Svar: Låter bra.
Per-Anders

#5 - Mia

hehe... Tack för dagens första hjärtliga skratt!M

Välkommen in i "dötiden", den känns helt underbar tycker en Quinna 63+... Jag planerar att kämpa på länge än...

Svar: Tack. Skönt att läsa att det finns hopp.
Per-Anders