När speldjävulen tar nätet till hjälp

 
När jag var liten brukade min mamma ibland berätta om hur det var när hon själv var barn. Under 1920-talet var hon i förskoleåldern och hon berättade om olika familjetragedier som utspelade sig till följd av kortspel om pengar. Ofta handlade hennes berättelser om familjefäder i fattiga familjer som spelade bort hela sin lön (som inte var speciellt stor) vilket fick till följd att familjen blev utan mat.
 
I den familj min mamma själv växte upp i spelades det aldrig om pengar men hon såg på nära håll vilka familjekatstrofer flera av hennes vänner tvingades genomlida, just på grund av att familjefäderna spelade bort allt de hade. Detta upprörde min mor och jag tror det var ett minne hon bar med sig resten av livet.
 
I mitten av 1930-talet startades Tipstjänst för att försöka stävja den omfattande illegala spelverksamhet som då kommit att bli ett samhällsproblem i Sverige. Kanske fick det också till följd att spelmissbruket minskade.
 
Fast nu är vi där igen. Cyniska aktörer på den "fria" marknaden försöker slå mynt av svagsinta medmänniskors spelbegär med lockelser om guld och gröna skogar.
 
Jag undrar vad min lilla mamma (som lämnade jordelivet för åtta år sedan) skulle säga om hon såg dagens TV-reklam för diverse spelformer, typ nätpoker mm. Flashigt utformade reklamklipp (från Pokerstars, Unibet, Bet365 m fl) som försöker locka oss att spela bort våra surt förvärvade pengar.
 
Jag tror hon skulle reagera med bestörning och säga "usch!"
 
För så reagerar i alla fall jag.
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Poker, spel, speldjävulen, cynism
#1 - BP

Ja usch! Å vad jag tycker är så grymt är att kända fotbollsprofiler/iidoler gör reklam för sådana betting sajter - bland annat.
Nej, fy!

Svar: Ja precis.
Per-Anders

#2 - Veiken

De är inte lätt när speldjävulen hälsar på och sätter klorna i folk. Tack och lov så har han inte kommit till oss! :)

Svar: Bra det.
Per-Anders

#3 - Micke

Jo..har gått lite för långt minst sagt med alla dessa spelmöjligheter...de brukar ha en lite text om att "man ska spela förståndigt" typ..nånstans på sidan så de kan känna att de minsann tar sitt ansvar på nåt vis :(

Min Mormor o Morfar var emot allt vad spelkort hette, morsan lade patiens i smyg minns jag när jag var liten.

Men visst är det så, många hamnar i skiten på grund av spelberoende och får gå ifrån hus o hem...skit är det :(

Svar: Spelkort var inte så populärt i mitt barndomshem heller.
Per-Anders

#4 - Åke

Min farmor berättade ofta om hur det var förr, när hennes brorsa spelade bort veckolönen på pokerspel uppe i skogen på Wifsta berget. Jag har hört att vissa fick gå från hus och hem med många barn i. Därför har jag visat respekt för henne och aldrig spelat om pengar på kortspel. Vi som barn fick inte visa att vi hade en kortlek hemma för allt tragiskt som utspelade sig för pengars skull. Speldjävulen gäller det att handskas förnuftigt med.

Svar: Så är det.
Per-Anders