Klart vi ska värna om public service

Idag hittade jag en intressant debattartikel i Aftonbladet (skriven av Robin Zachari och Johannes Carlsson från Alliansfritt Sverige) om public service. Debattartikeln handlar om den moderate riksdagsmannen Lars Beckman som menar att public service har en dold agenda som går ut på att avsätta Alliansregeringen. 
 
Som vanlig medborgare och mediekonsument har jag stort förtroende för SVT och SR, just därför att de är public serviceföretag och därmed också opartiska. En garanti för detta är ju också det faktum att de svenska public serviceföretagen har styrelsemedlemmar från i stort sett alla politiska partier.
 
Jag tycker vi ska vara rädda om de public servicemedier vi har i Sverige. Public service borgar för kvalitet och opartiskhet, och trots det stora utbudet av TV-kanaler som idag finns så ser jag ändå för det mesta på SVT 1 och SVT 2 (okej, ibland också på TV 4). Det är väldigt sällan jag hittar något intressant bland allt strams i tablåerna hos exempelvis TV 3 och  TV 5.
 
Frågan är om inte Lars Beckman ogillar public service just därför att det är opartiskt. Kanske han i själva verket störs av att SVT och SR inte är en propagandakanal åt och moderaterna och Alliansen. 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Alliansfritt, Lars Beckman, moderaterna, politik, media.public service, SVT, SR, demokrati
#1 - Micke

Vet inte om jag tänker riktigt så, de styrs ju av de styrande av detta land iallafall, ett verktyg för att få folket att rätta in sig i ledet.
Min konspiratoriska lilla läggning längst bak i hjärnan nånstans gör sig påmind.

Men sanningen är nog att du har rätt, många reportrar som gräver fram grejer om de som sitter däruppe som hade kommit undan med vad som helst annars.

Ha de gött.


Svar: Eftersom public service styrs av personer från olika politiska partier är väl tanken att exempelvis SVT på så sätt ska kunna hållas politiskt obundet. Detta till skillnad från privatägda medier som endast går sina ägares intressen.
Per-Anders

#2 - Kenneth

bra att vi har media som är opartisk i den mån de nu kan :)

Svar: Public service granskas ju också av Myndigheten för radio och tv som kollar att bland annat reglerna om opartiskhet och saklighet följs.
Per-Anders

#3 - BP

Tittar alldeles för sällan på tv för att kunna bedömma kvaliteten på svt1 och svt2 jämfört med de privatägda kanalerna.
Det enda jag kan bedömma är sportevenemang och då är våra public service kanaler totalt överlägsna de andra. Kommentatorerna här är riktiga proffs och kan sin sak - undantag Chris Härenstam då;-)

Svar: För min del gäller det omvända. Jag tittar alldeles för sällan på sport för att kunna bedöma kommentatorerna.
Per-Anders

#4 - Veiken

AMEN! Självklart ska public service vara kvar!!!
Låt oss leka med tanken att en privat koncern tar över. Hur stor är då risken/chansen är det är ett "blått" företag som tar över och Lars Beckman får exakt det han är ute efter! Har Alliansen möjligen börjat få kalla fötter?

Svar: Det verkar ju faktiskt som att de fått kalla fötter. Nästan desperata.
Per-Anders