I djupwebben kan ingen höra dig skrika


Härom dagen hörde jag ett ord som jag inte hört förut. Djupwebben.
 
Jag frågade sambon (universitetsutbildad inom datanätverk) men hon visste inte vad det var. På jobbet visste de inte heller, men en kollega googlade på ordet och hittade följande förklaring:
 
djupwebben - (deep web) - den del av webben som sökmotorerna inte hittar. Djupwebben består av sidor som genereras från databaser, sidor som inte är åtkomliga via länkar, bild och ljud samt, för vissa sökmotorer, pdf-filer. Webbsidor som är lösenordsspärrade räknas däremot inte till djupwebben. 
 
Det beräknas att djupwebben är hundra gånger större än den sökbara webben. Mycket företagsinformation och myndighetsinformation hör till djupwebben, liksom ofta tidningarnas textarkiv. Sidorna i djupwebben är åtkomliga för den som vet exakt var de finns, men inte för vanliga sökmotorer som går från länk till länk. Specialiserade sökmotorer är ofta bättre på att hitta material i djupwebben än vad de vanliga generella sökmotorerna är.
 
När jag läser ovanstående går tankarna till nån gammal Indiana Jonesfilm där Harrison Ford irrar omkring i avlägsna mystiska djungelområden. 
 
"...djupwebben är hundra gånger större än den sökbara webben".
 
Det låter onekligen hissnande. Låt säga att man är ute och nöjessurfar på den vanliga trygga webben, typ till Aftonbladet, Fototriss eller Youtube. 
 
Så får man för sig att man vill kolla in lite kändisskvaller på Flashback och plötsligt sugs man in i ett svart webbhål. Och efter en omtumlande resa genom ett långt svart långt rör inser man några sekunder senare att man hamnat i djupwebben
 
"...den del av webben som sökmotorerna inte hittar".
 
Här är man fullständigt utelämnad och hur du än skriker och bankar kan ingen hitta dig, ty i djupwebben hittar inte de vanliga sökmotorerna. 
 
Jagad av stora blodtörstiga hundar rusar man planlöst runt i panik. Finns det något hopp om man blir fast i djupwebben?
 
 
 
#1 - BP

Què. Det där var kinesiska för mig. Hänger liksom inte med längre, men åt andra sidan gör ju du det inte heller - hänga med alltså. Men det gör du ju - ändå liksom;-)

Svar: Typ så.
Per-Anders

#2 - Mia

Hmmm... hur länge ska du befinna dig där inne i mörkret? Kom tillbaka till ljuset och sökbarheten snarast så vi åter kan njuta av dina blogginlägg... ;-) Du får ett dygn på dig, annars skickar jag ryska maffian på dig... och då blir det nog hett om öronen! ;-)

Svar: Ja, de kanske är lediga nu när OS är slut.
Per-Anders

#3 - kalebass

Det är naturligtvis den mörka materian... större delen av universum vet man heller inget om... Men det finns ett sätt att ta sig ut! Tänk på sport. Den (av)bryter igenom det mesta. ;-)

Svar: Ja precis. Sporten verkar alltid ha företräde. Åtminstone på TV.
Per-Anders