Varför får man bara köra 80 över Sundsvallsbron?

 
Idag invigdes den nya Sundsvallsbron och i samband med det öppnades den också för trafik. Självaste kungen var på plats, speciellt inkallad för sin specialkompetens - att inviga olika saker. Det här gången klippte han dock inte ett band, istället fick han trycka på en knapp varpå belysningen på bron tändes. 
 
Själv körde jag över bron senare under kvällen och kunde konstatera att det var en mäktig känsla att få färdas över detta magnifika byggnadsverk. Lite förvånad blev jag dock över att hastighetsbegränsningen på bron var endast 80 kilometer i timmen, trots att den är byggd som tvåfilig motorväg. Jag undrar varför. Både före och efter bron är ju hastighetsbegränsningen 110 kilometer i timmen. 
 
Sundsvallsbron är ett smycke för Sundsvall och att åka över bron ger staden en känsla av storstad. Det behöver Sundsvall.
 
Bilden ovan tog jag i söndags när jag tillsammans med 15 000 andra människor gick över Sundsvallsbron i världens längsta fackeltåg. Runt bron cirkulerade en helikopter med vars hjälp man filmade hela fackeltåget.
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Sundsvallsbron, Sundsvall, kungen, invigning
#1 - Mia

Jadu, kan det vara för att folk ska hinna titta och njuta av utsikten!?

Tur att det finns folk med den rätta kompetensen i alla lägen... ;-) Vad vore Sverige utan kungahuset?

Svar: Så är det.
Per-Anders

#2 - KajsaLisa

Hastighetsbegränsningen har nog med vinden att göra, när det gäller att uppskatta det så är det nog lika bara att det är 80 hela tiden. En del bilister har ju svårt med sånt. Tråkigt att han bara fick trycka på knappen, han lär vara en jävel på sax :)

Svar: Fast det kan ju vara trevligt med variation. Antagligen lite enahanda att bara få klippa band hela tiden.
Per-Anders

#3 - Kenneth

ja men det är ju för att ni åker över vatten o då kan det bli halt på bron

Svar: Tja, Om det blir halt på bron så kan man väl sanda.
Per-Anders

#4 - Bp

Toppen bild och grattis till den fina bron. Tror precis som KajsaLisa att hastighetsbegränsningen har med vinden att göra.

Svar: Jag tror att hastighetsbegränsningen bara är tillfällig. När bilisterna vant sig vid bron så kanske hastigheten tillåts bli högre.
Per-Anders

#5 - Micke

Fartbegränsningen där är nog för att man ska kunna njuta av utsikten ;)

Eller så är det vinden som nån annan skrev här.

Nja..tror mer på utsikten ;)

God jul på dig och de dina.

Svar: Om det är för utsiktens skull så är det i så fall väldigt omtänksamt av Trafikverket. När man sedan åkt många gånger över bron kanske man får dispans från hastighetsbegränsningen och kan köra fortare.
Per-Anders