Öga mot öga med Ampelmannen

 
Ytterligare iakttagelser från helgens vistelse i Berlin.
 
På många håll i Berlin ser trafikljusen ut som på bilden ovan (som jag tagit på Kurfürstendamm). Den röda gubben har armarna utsträckta som en stoppgest medan den gröna gubben befinner sig i en promenadsituation.
 
De tyska trafikljusgubbarna har också ett namn, Ampelmann, och efter Unter den Linden hittade vi en souvenirbutik helt och hållet tillägnad den röda och gröna gubben.
 
Utfomningen av Ampelmannen har sitt ursprung i det forna DDR och på Wikipedia kan man läsa att det i staden Zwickau sedan 2004 även finns en kvinnlig variant, Ampelfrau.
 
I Sverige kallas figuren på trafikljusen ibland för Herr Gårman men jag känner inte till om det finns någon souvernirbutik eller museum till hans ära. Jag vet inte heller om det på svenska trafikljus finns någon tjejvariant
 
Uppdaterad 141215:
På SVT Aktuellt berättar man att SPD (Socialdemokraterna) och De Gröna (Miljöpartiet) i den tyska staden Dortmund vill kvotera den kvinnliga varianten av Ampelmannsymbolen. Förslaget diskteras livligt i sociala medier. Vi får se hur det går.
 
 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Ampelmann, trafikljus, Berlin, Tyskland, resor
#1 - Kenneth

Ja man hittar nog det mesta i den stan :)

Svar: Framför allt hittar man många tyskar där. Fast det är kanske inte så förvånande.
Per-Anders

#2 - BP

Det var då roliga ampelmän! Har inte hört talas om kvinnliga trafikljus i Sverige, men Fru Gårman finns faktiskt på övergångsställen här i stan.

Svar: Ska hålla utkik efter henne nästa gång jag kommer till Sthlm.
Per-Anders

#3 - Mia

Tror nog inte att vi har någon Gåkvinna. ;-)

Är du på resande fot nu?

Svar: Nej, vi kom hem i söndags.
Per-Anders