A boat over troubled water

För ett tag sedan besökte jag Stockholm. Vid ett tillfälle under vistelsen behövde jag ta mig mellan Djurgården och Gamla Stan. Jag kunde ha gjort det enkelt för mig och tagit en taxi men istället valde jag att ta Djurgårdsfärjan till Slussen, vilket är ett betydligt mer kostnadseffektivt färdsätt.
 
Det var sen vardagkväll men ändå rätt mycket folk som åkte med. Jag tänkte: skulle något liknande kunna funka i Sundsvall? 
 
Jag menar, det är ju ganska praktiskt det där - att använda en båt som en del i lokaltrafiken. Allra helst när vattenvägen är en genväg. Men det förutsätter ju förståss att befolkningsunderlaget är tillräckligt stort så att det lönar sig. 
 
Troligen skulle det inte löna sig i Sundsvall.  Det bor ju alldeles för få människor i staden med omnejd. 
 
Låt oss fantisera om en båtlinje mellan typ Skönsberg och Skönsmon. Eller mellan Skönsberg och inre hamnen. Skulle det funka? 
 
En lösning skulle kunna vara att bygga bostäder på Tjuvholmen. Då skulle nog en båtlinje mellan Tjuvholmen och centrala stan vara nödvändigt. Tjuvholmen är ju trots allt en ö.
 
Slutsatsen av detta är att Sundsvall behöver fler innevånare. Då skulle det också vara lönsamt med en båt i reguljärtrafik. 
 
Visst, i dagarna invigs den nya bron över Sundsvallsfjärden. Men den kanske inte i första hand är lämpad för lokaltrafik. En passagerarbåt skulle vara ett trevligt komplement till bron. Om det bodde fler människor i stan, förståss.
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Sundsvall, sundsvallsbron, båttrafik, Stockholm
#1 - BP

Ja, egentligen kunde du ha gått också;-) Vi har många färjor mellan olika stadsdelar. Å de är anslutna till SL:s (Stockholms Lokaltrafik) Access kort också. Jag har ju inget behov av dem och har faktiskt aldrig åkt med dom. Men några kollegor uppskattar dom mycket.

Svar: Förutsättningen är ju att man ska åt det hållet färjan går.
Per-Anders

#2 - Kenneth

ja o på vintern kan ni åka släde :)

Svar: Om det blir is förståss.
Per-Anders

#3 - Micke

Har åkt färja nästan hela mitt vuxna liv..vi har alla möjliga turer här i stan för denna del av kollektivtrafiken.
Nice tycker jag som ibland åker ut till öarna i ena delen skärgården här..bara åker med..tar ett "strandhugg"..dricker kaffe och bara njuter.

Men så har vi ju "underlaget" befolkningsmässigt för detta också.

Ha de gott nu.

Svar: Precis. Det är befolkningsunderlaget som är problemet i Sundsvall.
Per-Anders