Kung i bollhavet

 
McDonalds. På min bricka ligger en uppsättning McFeast o Co – strips, dricka och en hamburgare med bacon. Det är mycket folk i lokalen och jag har hamnat vid ett bord nära bollhavet.

Vid bordet intill sitter två yngre kvinnor och jag noterar hur den ena upprepade gånger ropar på sin lille son som leker i bollhavet. ”Kom och ät nu, gubben. Annars blir din hamburgare kall”. Den lille sonen struntar fullständigt i sin mamma och leker obekymrat vidare med, vad jag förmodar, sina nyfunna vänner i bollhavet.

De två kvinnorna pratar vidare med varandra. De diskuterar högt och tydligt en gemensam kvinnlig bekant och hennes status i sällskapslivet. Mamman ropar återigen på sin son: ”men kom nu då, annars blir du utan mat”. Ingen reaktion från den lille gossen.

Mammans mobil ringer och hon svarar. Jag hör hur hon berättar att hon befinner sig på McDonalds och att hon väntar på att sonen ska komma och äta sin hamburgare. ”Alla de andra barnen i bollhavet kommer springande när deras föräldrar ropar. Det är bara min son som skiter i vad jag säger. Han bryr sig inte ett dugg", säger hon. Och när hon säger det anar jag nästan lite stolthet i rösten.

Jag har tänkt en hel del på den där händelsen. Den lille pojken får ingen reaktion från sin mamma när han inte bryr sig. Istället skryter hon om honom. Vilka normer kommer han att bära med sig i livet? Om han blir van att ostörd få utveckla sin egoism, hur kommer det att prägla honom som vuxen?


Visst, han blir säkert en vinnartyp men kommer också att upplevas som både odräglig och påfrestande av sin omgivning.


Och när motgångarna i livet till slut kommer (vilket de med all säkerhet gör) så kommer han att tycka att det inte finns någon annan det är så synd om som honom. 

 

 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Egoism, barnuppfostran, omtanke
#1 - Kenneth

Inte lätt med uppfostran :)

Trevlig Helg

Svar: Trevlig helg!
Per-Anders

#2 - Micke

Jodå, ser dagligen ungar på kneget med samma symtom.

Längesedan jag var på Donken nu märker jag, så nu kan man inte äta där heller i lugn och ro ;)

Ha en skön afton.

Svar: Jodå. Aftonen blev skön.
Per-Anders

#3 - BP

Eller så är sonen väldigt smart och vet redan nu att McDonalds hamburgare är redan kalla när de serveras. Så japp, mamman kan vara stolt över sonen - fast för rätt sak då;-)

Svar: Fast jag tror inte det är liksom själva grejen. Typ.
Per-Anders

#4 - Evalena

Fast, det kan ju bero på att han har svårigheter som inte syns utanpå. Många NPF- diagnoser som exempelvis autism kan göra att man har en annan perception. De barnen kan ha svårt med det sociala samspelet. Så mamman kanske var jätteglad att han lekte med andra barn och därför lät honom hållas. Då är en kall hamburgare ganska oviktigt. Vad jag vill säga, är att vädja till er som förfasas över "ouppfostrade barn" och deras slappa föräldrar, att istället lyfta blicken och förstå att alla barn inte följer mallen, trots att det inte syns utanpå. Dessa föräldrar har tillräckligt kämpigt i vardagen utan att mötas av dömande blickar och antydningar om att man är en dålig förälder. För dessa föräldrar är ofta betydligt bättre än andra. Tack för ordet!

Svar: Tack för dina synpunkter. De är viktiga. Jag är inte alls ute efter att döma och känner stor respekt och beundran för det fantastiska jobb som föräldrar till barn med funktionsnedsättningar gör. Naturligtvis vet jag inte skälet till mammans attityd, och skulle det ha varit som du säger respekterar jag det. Andemeningen i mitt inlägg var bara hur egoistiskt vissa människor beter sig som vuxna (och då pratar jag om människor med mer eller mindre höga positioner på samhällsstegen) och vad det kan bero på. Bär de med sig det från sin barndom? Jag förfasas inte över ouppfostrade barn, däremot störs jag ibland av vuxna som är dryga och om det är en attityd de lärt sig som barn.
Per-Anders