Dålig gatumusik låter sämre än bra gatumusik

Jag läser i media om Dough Seegers, den hemlöse countrysångaren från Nashville i USA, som blev kändis i Sverige efter att ha medverkat i TV-programmet Jills veranda. Innan Seegers slog igenom var han en fattig och utslagen gatumusikant. Men efter framträdandet i svensk TV började han tjäna pengar och fick råd att skaffa sig mat och bostad. Hans musikalitet, och en stor portion tur, blev hans räddning.
 
Osökt tänker jag på de nutida (östeuropeiska) tiggarna vi ser på gatorna i Sveriges städer. Några av dem försöker också hanka sig fram som gatumusikanter, fast utan att få till något större underhållningsvärde. För det mesta saknas passionen och glöden i deras framträdanden, och oftast blir deras musicerande bara påfrestande att höra på.
 
Men med rätt uppbackning och stöd kanske deras framträdanden skulle kunna bli lite roligare. För vissa av dem har faktiskt talang. Jag har hört fler dragspelare, och till och med en saxofonist, på Sundsvalls gator som helt klart verkar vara duktiga musiker. 
 
Så nu undrar jag: Finns det inget TV-team som kan ge sig ut på talangjakt bland dessa gatans musikanter? Kanske döljer det sig några blivande stjärnor bakom insamlingsmuggarna på stadens gator och torg.
 
När jag härom dagen, vid lunchtid, gick genom centrala Sundsvall noterade jag att inga dragspelande gatumusikanter syntes tIll. Tidigare har det varit alldeles fullt av dessa efter Storgatan. Kanske upplevdes de som störande av omgivning och har blivit bortkörda.
 
Eller så har de blivit upptäckta av någon talangscout och håller på att spela in en skiva, eller nåt...
 
Bilden ovan tog jag i Amsterdam för några år sedan. Gatumusikanten på bilden var oerhört duktig och höll en regelrätt konsert på gatan intill uteserveringen där vi satt och fikade.
 
 
Aftonbladet:
Doug Seegers ställer in sin höstturné
 
Läs även andra bloggares åsikter om Doug Seegers, tiggare, gatumusikanter, musik, politik

Kommentarer
Postat av: BP

Håller helt med dig!
Även här i Stockholm har de spelande tiggarna inte återvänt efter sommaren. Men i Rumänien är det ju fortfarande semester antar jag...

Svar: Nu tror jag ju faktiskt inte att de åkt iväg nånstans för att ha semester. Troligen finns det något annat skäl till att de inte synts till på sistone.
Per-Anders

2014-08-24 @ 21:55:19
URL: http://bp-computerart.blogspot.se
Postat av: Kenneth

Godmorgon och se till att du har en bra vecka

Svar: Jajemän! Det ska jag.
Per-Anders

2014-08-25 @ 06:41:01
URL: http://rothvoss.se/enblogheltenkelt/
Postat av: kalebass

I min ungdom såg man ibland till gatu-gårdsmusikanter, men det blev förbjudet senare. Synd tycker jag, det var ett trevligt inslag. Dragspel tvättbräden och skedar...Men det rörde sig oftast om gamla infödda svenska gubbar som nog hade det ganska bra trots allt...

Svar: När ja var i Prag tidigare i år såg vi gatumusikanter som bland annat spelade på en tvättbräda. Suverän underhållning!
Per-Anders

2014-08-25 @ 13:51:25
URL: http://www.kalebass.blogg.se
Postat av: Veiken

Bra idé! Hjälp till självhjälp är suveränt! :)

Svar: Det var lite så jag tänkte.
Per-Anders

2014-08-25 @ 18:21:21
URL: http://www.veiken.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0


Tweets by @pasokvistEvenemang och konserter


Evenemang och konserter