Så ser döden ut på vägen

 
Island förra veckan. Tillsammans med ett antal andra turister har vi blivit hämtade med minibuss vid olika hotell för att bli skjutsade till den lilla orten Hveragerði, fem mil väster om Reykjavik. Där ska vi rida islandshäst. 
 
Färden går på fina spikraka vägar genom det karga lavalandskapet. Trafiken är gles och jag noterar att hastighetsbegränsningen är endast 90 kilometer i timmen. Lite konstigt kan man tycka, med dessa tjusiga vägar borde det finnas utrymme att tillåta högre hastigheter.
 
Men kanske är det just fina vägar och höga hastigheter som är problemet.
 
Någon mil utanför Reykjavik ser vi en märklig installation utmed vägen. På en ställning har två kraschade bilvrak monterats och intill finns två skyltar med kors på. Budskapet till bilisterna är tydligt: kör försiktigt, annars dör du!
 
Jag vet inte hur olycksstatistiken på de isländska vägarna ser ut men jag gissar att raka fina vägar, samt gles trafik, gör att många frestas att köra alldeles för fort (som bekant är ju hastigheten en av de viktigaste orsakerna till att det händer olyckor med dödlig utgång). Och för att få folk att förstå hur illa det kan gå, har kanske myndigheterna känt sig tvingade att ta till lite skrämseltaktik.
 
På vägen tillbaka från ridningen satt både jag och sambon beredda med våra kameror och lyckades ta några bilder på den varnande installationen. 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Blogg100, Island, trafik, trafikpolitik
#1 - BP

Personligen tycker jag att installationen är väldigt makaber. Nu verkar ju Island ha ungefär samma hastighetsbegränsningar som vi har här i Sverige, där det är lika glest åtminstone norr om - nej inte Stockholm, utan Uppsala;-)

Svar: Jo visst hickar man till. Men det är nog också meningen.
Per-Anders

#2 - Mia

En bild där inga ord behövs. Spännande med Island... Jag hoppas du kommer att skriva mer om er resa där!

Svar: Det kommer jag troligast att göra.
Per-Anders

#3 - anneli

Ja nog var den makaber alltid, men säkert effektiv.

Svar: Ja, det är en tydlig varning.
Per-Anders

#4 - Blåst af Kuling

OJ! Där får man nog en rejäl varning och en stor klump i halsen, givet till sig på ett oerhört burdust sätt. Men det är väl så det var tänkt - att det ska "skaka om en" så man tänker sig för.

Svar: Troligen är det så.
Per-Anders

#5 - Veiken

Alkohol är säkert också en bov på den stora ön. När vi var där, var vi tvungna att köra på vänster sida annars hade vi blåst av vägen. Det låg nära orkan i byarna....

Svar: Så är det nog.
Per-Anders