Den Gyllene Cirkeln

 
Andra dagen på Island till ända. Idag har vi åkt den Gyllene Cirkeln, vilket är en traditionell turisrutt där man får se tre av de mest kända attraktionerna den isländska naturen har att erbjuda. Unde den åtta timmar långa bussturen såg vi vattensprutande gejsrar, det magnifika vattenfallet Gullfoss och nationalparken Tingvalla. 
 
Här kommer några ytterligare spontana intryck av Island att lägga till listan jag påbörjade i föregående inlägg:
 
Pengar: på Island har ekonomisk kris och hög inflation gjort att valutan fått ett dåligt värde. När jag inför resan växlade in 2000 svenska kronor fick jag 32 000 isländska kronor. Att handla här på Island är därför en märklig upplevelse. Man hickar onekligen till när man exempelvis ska köpa en läsk och den kostar 500 kronor. 
 
Turister: det verkar vara väldigt mycket turister här och vi hör många språk talas. Exempelvis, tyska, engelska (både amerikansk och engelsk) och kinesiska (eller kanske är det japanska - jag fattar inte skillnaden). När vi i morse åkte iväg med turistbussen hade bussbolaget en hel flotta med turistbussar som startade samtidigt. Guiden på bussen berättade att mängden turister ökar hela tiden. Bilden ovan tog jag idag på två asiatiska turister som entusiastiskt fotade varandra med sina iPads. 
 
Gejsrar: i gejserområdet vi besökte idag fanns flera gejsrar men bara en som var aktiv. Han hette Strokkur (varje gejser har ett eget namn) och han sköt iväg sin 20 meter höga, och 200 grader heta, vattenstråle typ var femte minut. Inte utan att jag blev lite avis där...
 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Blogg100, Island, semester, resor
#1 - Blåst af Kuling

500 kronor för en läsk. Nog får man hicka, allt! ;-)
Verkar vara en intressant resa med geisrarna och denna miljö man aldrig har upplevt tidigare.
Tack för trevliga blogginlägg. / Rozie

Svar: Ja, det är en väldigt speciell natur där.
Per-Anders

#2 - krulli

Åh Island! Fantastiskt, eller?

Svar: Ja, fantastiskt.
Per-Anders

#3 - krulli

PS här kostar läsken 3 kr

Svar: Lite skillnad.
Per-Anders

#4 - Veiken

Du milde, jag har också ett inlägg från Island idag! KUL!

Svar: Jag läste det. Coolt!
Per-Anders

#5 - Gubben

Låter som en intressant resa. Fast tydligen dyrt oå Island.

Svar: Nja, det är faktiskt inte så dyrt där. Ungefär som i Sverige. Det var dyrare för några år sedan.
Per-Anders

#6 - Mia

Jag har börjat fundera på Island som jag är litet nyfiken att besöka. Det började med att två kvinnor jag känner ska resa dit. Deras tidsplanering passade inte in för mig... men nyfikenheten på Island består.

Ett annorlunda och intressant litet land, kan jag tänka mig.

Svar: Island är ett jättespännande, annorlunda, land och definitivt värt ett besök. Vi var där i fyra dagar vilket kanske är i kortaste laget. Man bör nog avsätta minst en vecka.
Per-Anders