Frågetecken som rätas ut


 
Jag skulle som hastigast vilja återkomma till gårdagens bidrag i Fototriss. En av bilderna jag deltog med hade jag tagit på en mysko pryl som finns i vårt garage. Det är en rund metallgrej som sitter på väggen och som har liten glasruta på framsidan. Om man tittar in genom glasrutan ser man ett gäng siffror och streck samt några elkablar.
 
Jag har egentligen aldrig tänkt så mycket på vad den där grejen är till för. Det enda jag noterat är att den ser väldigt gammal ut. Men i samband med att jag fotade den blev jag också lite nyfiken på vad det egentligen är för något. Efter att jag inspekterat den lite noggrannare hittade jag en liten plåtskylt med ett fabrikatnamn (Sauter) och en modellbeteckning på ovansidan.
 
En koll på Google visade att det är en termostat. Om jag tolkat siffrorna på den lilla plåtskylten rätt så är termostaten tillverkad 1959 (vårt hus är byggt 1956) och innehåller bland annat ett glasrör med kvicksilver.
 
Tack vare kommentarerna till mitt Fototrissinlägg vet jag nu också att vågen på den sista bilden kallas besman. Tack för det!
 
Man lär så länge man lever.
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Frågetecken
#1 - Kenneth

bra med att käga ut saker är att någon vet

Svar: Själv skulle jag vilja säga både och.
Per-Anders

#2 - BP

Visst är bloggvärlden världens bästa databas!

Svar: Så är det. Full av visdom.
Per-Anders