Affärer som sker i kärlek och rättfärdighet

Affärer och köpenskap. Stora affärer är på gång med mycket pengar på spel. I gårdagen TV-Aktuellt fick vi flera exempel på hur girigheten skördar offer, allt från sms-lån i Finland med skyhöga räntor till den ekonomiska atombomben som snart briserar i USA. 

 

Årets Nobelpris i ekonomi gick till tre amerikaner för deras forskning om aktiemarknaden. Själv tänker jag på avsnittet Om köpenskap i Khail Gibrans poetiska verk Profeten:


En köpman sa: "Tala till oss om Köpenskap." 

 

Och han svarade och sa:
Jorden skänker sin frukt, och ni ska inte lida brist, om ni blott förstår att fylla era händer. Genom att byta jordens gåvor ska ni finna överflöd och vara tillfreds.

 

Men om bytet inte sker i kärlek och rättfärdighet, leder det blott några till girighet och andra till hunger. Då ni som arbetar på havet och fälten och i vin­gårdarna möter vävarna och krukmakarna på torget och dem, som samlar kryddor, åkalla då jordens Ande att komma mitt ibland er och helga era vågar och er räkenskap, så att värde vägs mot värde.

 

Och låt inte dem taga del i er köpenskap som kommer tomhänta och vill sälja sina ord mot ert arbete. Till dessa ska ni säga:


"Kom med oss till fälten, eller gå med våra bröder till havet och kasta era nät;
Ty jorden och havet är fulla av gåvor till er, liksom till oss:"

 

Och om sångare och dansare och flöjtspelare kommer, köp även av deras gåvor. Ty också de är samlare av frukter och rökelse, och det som de bjuder er, är, fastän skapat av drömmar, kläder och föda för er själ. 

 

Och innan ni lämnar torget, se till att ingen har gått sin väg med tomma händer.
Ty jordens Ande sover inte lugnt hos vinden förrän den minste av er är tillfredsställd.

 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Budgetkaos, Obama, ekonomi, politik, USA, affärer, kärlek
#1 - Maggan W

Hmm... Finns ett gammalt talesätt som säger "När Fan blir gammal blir han religiös"! :-p

Svar: På det skulle jag vilja svara både och.
Per-Anders

#2 - Mia

Jag hoppas att många politiker sett det program som just avslutats i TV1 om medelklassens utslagning och fattigdom i USA. Ökade ekonomiska klyftor ger enorma problem - istället för fler jobb!

Svar: Jag såg det där programmet. Det var beklämmande. Måtte det inte hända oss här i Sverige.
Per-Anders

#3 - BP

Även du har lagt upp ett mycket intressant inlägg som tål att funderas över både en och två gånger.
Dessutom förstod jag inte ett dugg av varför dessa tre ekonominissar fick priset. Detta kan bero på att aktier är ungefär det sista jag skulle vilja äga.

Svar: Inte heller jag är speciellt intresserad av aktier.
Per-Anders

#4 - Veiken

Det är bisarrt med ekonomipriset till USA, nåja till tre amerikaner. Dom har det rätt svårt "over there" att sköta sitt lands ekonomi. :(

Svar: Fast de där tre novelvinnarna kanske skulle få hjälpa till att styra upp landets ekonomi. De borde ju ha koll på sånt...
Per-Anders

#5 - kalebass

Ja det är mycket som handlar om pengar nu för tiden. Guden Mammon har svällt upp till ett riktigt monster. Kommer hen att spricka månntro..?

Svar: Det var nära att monstret sprack i USA. Hoppas att Teapartyrörelsen spricker först.
Per-Anders