Pappor med access till skötrummet

 
Härom dagen såg jag en intressant fråga i mitt Facebookflöde: Varför säger alla dockor "mamma"? Man skulle också kunna fråga: varför är det bara mammasymboler, som byter blöjor på bebisar, på skyltar till offentliga skötrum (se bilden ovan)?
 
Svaret är naturligtvis: gamla förlegade könsroller. 
 
Någon kanske opponerar sig och säger "jamen, det är ju oftast mammorna som tar hand om barnen när de är små; byter blöjor på dem och matar dem. Då är det väl också självklart att det är mammorna som blir avbildade i de situationerna". 
 
Då säger jag: jamen, om man vill att papporna ska få vara mer delaktiga (vilket jag tycker att de ska få vara) så kan man åtminstone börja med att ändra symboliken. Varför inte tillverka dockor som även säger "pappa"? Varför inte skyltar till skötrum som bjuder in även papporna att byta blöjor på sina barn. 
 
Fast sådana skyltar finns faktiskt.
 
Skylten nedan hittade jag på en toalettavdelning på Valbo köpcentrum utanför Gävle. På skylten står det Familjerum och personen som byter blöjor är inte könsligt definierbar. Det kan vara mamman, men det kan också vara pappan.
 
Utvecklingen går trots allt framåt. 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Föräldraskapblöjbytepappamammapolitikjämställdhetpappamånad
#1 - BP

Det har jag tänkt många gånger! Bra skylt från Gävle, det är helt klart en kille där!

Svar: Så är också Gävle en trevlig stad.
Per-Anders

#2 - Micke

Symboler istället för en text är ju bättre...sen att de inte alltid följer tidens utveckling..jo...men jag har inget problem med det...!

Var på en kurs där de visade symboler...tex en för utrymning...nödutgångar du vet...funkar ju inte med text när det är ett kritiskt läge som en brand är tex..hjärnan kopplar inte snabbt nog om det bara är text..sen vad detta har med symboliken för blöjbyte..ja..det vet jag inte ;)

Ha en skön Lördagskväll.

Svar: Symboler för utrymningsvägar är även bra om man inte kan språket.
Per-Anders

#3 - Lennart

Tror vi har något liknande familjetoalett hemma hos oss. Det spelar ingen roll om jag eller A låser dörren till toan eller badrummet, den speedade sonen har pippi på att låsa upp utifrån och fråga vad vi gör där så fort vi går in dit.

Svar: Nyfiken kille.
Per-Anders