Nästa gång du ramlar ner i ett slukhål - håll kameran rätt

Vi har tvingats bevittna det ett flertal gånger nu.  
 
Sverigedemokraten Kent Ekeroth gjorde det när han filmade sina järnrörshyttande kompisar. En privatperson gjorde det när hen filmade en grupp människor som fångade en rånare i Sundsvall. Och nu senast, när man filmade en rekonstruktion av Palmemordet i TV-programmet Veckans brott hände samma sak. 
 
Det handlar alltså om folk som filmat uppmärksammade händelser med sina mobiler - och vänt mobilkameran åt fel håll. De filmar i stående format och inte i liggande. 
 
Hur skulle det se ut på våra TV-skärmar om kamerateamet bakom Melodifestivalen filmade allt i stående format? Precis - det skulle se för djävligt ut. En smal bildruta i mitten av skärmen och två stora svarta ytor runt om. Skulle det vara snyggt kanske?
 
Nä, om du skulle råka kliva in på banken mitt under ett pågående bankrån, eller råka ramla ner i ett slukhål, eller hamna i något annat medialt scanario - kom ihåg att vända din mobilkamera rätt. Liggande format är det som gäller när man filmar!
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om #blogg100, blogg100, video, melodifestivalen, mobilkamera, kameramobil
#1 - annelie

Hahahahahaha, det har jag också lärt mig, den HÅRDA vägen.....;)

Svar: Kameror är hårda, fotografer är mjuka.
Per-Anders

#2 - Catta

Ja, men absolut! Så irriterande att titta på nåt filmklipp som är filmat i stående format.

Kom just på att jag har nog gjort det några gånger när jag i hysteri tagit upp mobilen och filmat nåt spännande :D

Svar: Det är viktigt att ha någon form av kamera med sig vart man än befinner sig.
Per-Anders

#3 - AnnaKK

Så sant som det var sagt! :-) Jag har förövrigt bara filmat av misstag, och då inte med mobilen utan med kameran... Tänker över huvudtaget inte på att den finessen faktiskt finns... <:-)

Svar: Jo, det är fortfarande en del snö kvar här. Gräsmattan är mer vit än grön ännu, men de bara fläckarna blir tack och lov större för var dag. :-)

Svar: Jag brukar filma ibland med min digitalkamera. Det blir riktigt bra bildkvalitet med den, till skillnad från mobilkameran.
Per-Anders

#4 - kalebass

Jodu det har hänt. Försöker komma ihåg, varje gång, men 50% chans är tydligen för lite. Det blir fortfarande fel ibland, särskilt om det är bråttom...

Svar: Träning och åter träning...
Per-Anders

#5 - BP

Tack för tipset! Filmar nästan aldrig med varken iPhonen eller kameran. Men konstigt nog - tro det eller ej - så har jag aldrig ställt dom på "högkant". Tror det beror på att jag sällan fotar annat än "landscape" format.

Svar: Bra jobbat där!
Per-Anders

#6 - Veiken

Jag håller på att tjata ihjäl mig på en kompis om just detta. Det blir dessutom inte lika stadigt med stående format. Det går dessutom inte att lära gamla hundar att sitta, tyvärr!

Svar: Du får fortsätta att tjata.
Per-Anders