Det finns bara en av oss och det är jag

Vi svenskar är ju ett folk som gärna tillämpar ett disciplinerat köbeteende. Gud nåde den som försöker gå före i krogkön eller taxikön en sen lördagsnatt. Och att försöka tränga sig före i kassakön på Willys, ja det finns nog inte ens i sinnevärlden hos oss. 

Men av någon anledning gäller inte samma ködisciplin i trafiken. Där verkar många istället förvandlas till  blodtörstiga egoister som inte nöjer sig med något annat än att komma först.

På norra utfarten från Sundsvall är framkomligheten på motorvägen för närvarande begränsad. Detta på grund av det pågående brobygget över Sundsvallsfjärden. Det har också till följd att det ofta bildas långa köer när de två motorvägsfilerna övergår till en fil.
 
Det är då egoismens fula tryne visar sig bakom många bilrattar. Det är då man får se bilar som kör om den kilometerlånga kön för att helt sonika tränga sig in i kön där vägen smalnar av.
 
Jag har funderat på hur dessa bilister resonerar. Tycker de att de tillhör någon sorts högre stående ras som har rätt att bara strunta i alla andra? Fattar de inte att den långa bilkön rör sig ännu långsammare när ett gäng omkörande bilar bildar en propp långt fram i kön?
 
Tyvärr blev bilden ovan ganska risig (jag har tagit den med mobilen i motljus som jag sedan fixat till i appen Snapseed) men den funkar ändå som illustration till vad jag vill säga i inlägget: Om alla hjälps åt går det fortare framåt. 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om köbeteende, blogg100, #blogg100, egoism, Sundsvall, dubbelkrum
#1 - Micke

Jo..känner igen det där..vi har en "propp" här i stan just innan nåt som heter Tingstadstunneln...folk byter fil för att köra om några andra bilar för att sedan tränga sig in på nytt...nåt de gör varje gång de åker där för det mesta...jag vet hur de tänker...känslomässigt går de in i en roll..påbörjar omkörningen och upptäcker plötsligt: OJ..inte visste jag att filerna gick ihop där inte..nej då...förlåt mig..nu vet jag det till nästa gång....!!

I helvete heller..de kör samma race varje dag..har sett samma personer göra samma grej flera ggr..helt otroligt med tanke på hur mycket trafik där är att jag kan känna igen dem...idioter.

Nä..man ska lägga ut spikmattor egentligen...

Svar: Spikmattor är en bra idé.
Per-Anders

#2 - BP

Dessa bilförare har säkert kört bil på kontinenten ett tag, där man lär sig sådant.

Svar: Trafikkulturen varierar ju en del mellan länderna.
Per-Anders

#3 - fotobrus.se

Jag gillar när långtradare motar dessa "högt stående" bilförare genom att lägga sig över två körfält och stoppa detta beteende.

Svar: Håller med. Jag har sett lastbilsförare som gör så här också.
Per-Anders

#4 - Veiken

Det är nog det gamla vikingablodet som gör sig gällande. I sanning mycket irriterade..... Likadant överallt..

Svar: Kanske är det så. Fast idag är vikingaskeppen utbytta mot bilar.
Per-Anders

#5 - Annelie Esséus

Det där är något man verkligen känner igen. Typer...:(

Svar: Typ...
Per-Anders

#6 - Lennart

Ja, det där har jag noterat många gånger, så har vi det där med att inte använda blinkers. Ibland brukar bilen framför mig bara tvärbromsa och svänga.

Svar: Jag blir också irriterad över sånt.
Per-Anders