Om blåvalens sperma och Instagramupplopp

Lördag kväll i villaidyllen. Stillhet råder. Sambon sitter i vardagsrumssoffan och spelar Quizkampen på sin ipad, och jag sitter i rummet intill och betalar räkningar på min PC.
 
"Vet du hur stor mängd sperma en blåval sprutar i väg när den får utlösning?", ropar sambon.
 
"Nej",säger jag.
 
"400 liter", säger sambon och vi skrattar båda åt det värdelösa vetandet. Quizkampen ökar definitivt allmänbildningen. Eller så inte.
 
Utomhus är det 15 minusgrader och tidigare under dagen passade vi på att frosta ur frysen (perfekt utomhusklimat att ställa ut frysvaror i). Men nu är vi klara med det och kan njuta av en lugn och skön lördagskväll framför öppenspisen. 
 
Så ser vekligheten ut just denna lördag hos ett 50 plus-par i Timrå.
 
På nätet läser jag om en annan verklighet. På Aftonbladet.se skriver Alice Bratthammar och Amanda Ivanović om sina upplevelser i samband med gymnasieupploppen i Göteborg i december. De två 17-åringarna var själva på plats och i sin medryckande berättelse tar de oss med till Plusgymnasiet, mitt i händelsernas centrum. Vi får läsa om anonyma Instagramkonton där ungdomar blir uthängda, om aggressiva poliser och om ungdomsgäng som godtyckligt attackerar andra ungdomar.
 
Upploppen i Göteborg visar hur lätt krutdurken kan explodera och jag försöker förstå vad som gör att den antändande gnistan uppstår. Varför ägnar sig människor åt att misskreditera varandra på nätet? Varför har vi så lätt att döma andra människor trots att vi inte har alla fakta?
 
Alice's och Amandas text är ganska lång men ändå väl värd att läsa. Ett viktigt dokument om nutiden, en bit bort från den trygga villaidyllen i Timrå. Läs texten här.
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om #blogg100, blogg, Instagram, blogg100, Göteborgskravaller, 50plus, Timrå
#1 - BP

Börjar bli nyfiken på den där Quizkampen, om inget annat för att höja min obefintliga allmänbildning.
Såg ocks texten, personligen blir jag bara vettskrämd faktiskt och är glad att jag inte tillhör den "yngre" generationen idag.

Svar: Fast de blir nog en dag medelålders de också...
Per-Anders

#2 - kalebass

Värdelöst vetande ja... Tänk vad mycket som går in och ut genom våra sinnen dagligen. Det mesta noterar vi inte ens. Men det finns där någonstans i bakgrunden. Människor har mycket aggressioner inom sig, som ibland tycks det, dom LETAR efter en anledning att få utlopp för!

Svar: Om man kunde hitta ett konstruktivt sätt att kanalisera aggresionerna. Då kanske människor inte skulle slå på varandra.
Per-Anders

#3 - Lotta

haha...Quizkampen gör mig mer galen än tillfredsställd :-)

Det finns mycket intressant läsning om Kristianopel. Mycket historia bakom det namnet.
:-)

Svar: Jag skulle nog inte få många poäng på Quizkampen. Möjligen skulle jag få några poäng om det handlade om rockmusik eller geografi.
Per-Anders

#4 - Veiken

400 liter - jag skulle inte vilja stå i vägen för den duschen! ;)

Svar: Nej, inte jag heller.
Per-Anders