Sverigedemokraterna putsar fasaden

Det är skrämmande och obegripligt.
 
I den senaste opinionsundersökningen från DN/Ipsos får Sverigedemokraterna 8,5 procent, vilket gör dem till Sveriges tredje största parti. Jag undrar: varför har de så många sympatisörer? Har Sverigedemokraternas putsande av partifasaden gett verkan?
 
Sverigedemokraternas ledning verkar ju anstränga sig hårt att kamouflera partiets verkliga ansikte för att istället framstå som ett "vanligt" svenskt demokratiskt parti, utan rasister eller andra extremistiska knäppskallar. 2009 var den nationalistiska profilen ganska tydlig och på sin hemsida skrev Sverigedemokraterna om "hotet mot den svenska nationella identiteten" och vikten av "moralisk upprustning".
 
Idag är imagen uppdaterad och en snabb titt på hemsidan ger intrycket att partiet nästan är mänskligt:
 
"Vi önskar oss ett varmare samhälle där människor känner trygghet och visar omtanke genom att ta ansvar för varandra."
 
Vår politik syftar istället till att ena och sammanföra människor kring gemensamma grundläggande värderingar med en gemensam syn på jämställdhet, yttrandefrihet, demokrati och på vad som är rätt och fel.
 
Men om man klickar vidare på några länkar så hittar man följande:
 
"Vi vänder oss emot det multikulturella samhällsbygget då det förutsätter splittring, utanförskap och även kräver att vi i Sverige ska anpassa oss till andra kulturer. Utgångspunkten måste vara att de som invandrar till Sverige ska anpassa sig till svensk kultur och svenska värderingar. Vi står upp för en öppen svenskhet där invandrare ska kunna bli en del av det svenska samhället. Vad som är viktigt för oss är att det finns en strävan hos de som kommer till Sverige att ta till sig svenska värderingar och bli en del av det svenska samhället."

SDs budskap är alltså att det multikulturella samhället är ett hot och att invandrare ska ge upp sin kulturella särart för att istället bli "riktiga" svenskar. Jag menar istället att de mångkulturella influenserna berikar vårt samhälle. Hur ska egentligen en kultur kunna utvecklas om den inte får några influenser utifrån? Det vi idag betraktar som svensk kultur är ju egentligen en mix av influenser utifrån.
 
Härom veckan gick Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ut och sa att han ville städa upp i partiet och att det råder nolltolerans mot rasism i SD. I helgens kommun- och landstingskonferens i Västerås sa Åkesson att många uppfattar partiets medlemmar som bittra, arga och missnöjda. Han ville därför att partiets företrädare skulle tänka på sitt sätt att vara för att bland annat locka kvinnor att rösta på dem.
 
Problemet (för SD) är väl bara att om de slänger ut alla bittra, arga och missnöjda rasister ur partiet så blir det väl inga partimedlemmar kvar. Synd i så fall för SD men bra för Sverige.
Läs även andra bloggares åsikter om SD, Sverigedemokraterna, politik, demokrati
#1 - Per-Anders

"Jag menar istället att de mångkulturella influenserna berikar vårt samhälle."

Genom ghetton?

Svar: Vi har alltså lika förnamn du och jag..? Coolt. Nej, inte genom ghetton. Utan istället genom en vettig integration så att invandrarna så snabbt som möjligt blir en del av samhället.
Per-Anders

#2 - Per-Anders

"Problemet (för SD) är väl bara att om de slänger ut alla bittra, arga och missnöjda rasister ur partiet så blir det väl inga partimedlemmar kvar. Synd i så fall för SD men bra för Sverige."

Aningen motsägelsefullt. Jag utgår från att du hatar SD. Om det nu inte blir några partimedlemmar kvar, som du förutspår, då finns det väl inget för dig att störa dig på när SD sätter in hårdare regler för medlemmarna. Så vad är problemet, egentligen? ;)

Svar: Inget problem alls. Frågan är bara varför SD vill styra upp attityden hos medlemmarna. Vill man ändra politikens innebörd eller bara putsa fasaden för att vilseleda väljarna?
Per-Anders

#3 - Per-Anders

"Hur ska egentligen en kultur kunna utvecklas om den inte får några influenser utifrån? Det vi idag betraktar som svensk kultur är ju egentligen en mix av influenser utifrån."

Jaså, med SD:s politik så får svensk kultur INGA influenser utifrån? Jag har varit SD:are i två år och detta var nytt. Är det kanske så att du inte har en aning om vad du snackar om?

Och med kultur, menar du hederskulturen eller de ökade antalet ghetton i våra förorter? Det är svårt när du inte är så specifik.

Svar: När man läser och hör vad SD säger så får man lätt intrycket att man inte vill ha några kulturinfluenser utifrån. Citat från SDs hemsida: "Den mångkulturella samhällsordningen är i dag ett allvarligt hot mot den inre sammanhållning och stabilitet som utgör grunden för hela den solidariska svenska välfärdsmodellen."
Per-Anders

#4 - Lotta

Får en känsla av att många röstar på SD för att visa sitt missnöje. Många äldre vad jag fått till mig röstar på SD för att de är besvikna...men jag fattar inte grejen. För hur skulle deras röst på partiet gynna dem, kan man ju undra !!?

Solen har ju i alla fall varit framme hela dagen!

:-)

Svar: De övriga partierna har ju ett ansvar för att lyssna på dem som är besvikna, exempelvis de äldre. Lösningen är ju knappast en röst på SD.
Per-Anders

#5 - Per-Anders (ej han som driver bloggen)

Lotta: För att de gillar partiets politik (väldigt ofta har det visat sig vara skälet trots snack om "missnöje"). Hur en röst på SD gynnar dom? Vill du ha svar på frågan behöver du sluta besöka Aftonbladet dagligen och istället segla in på Avpixlat.info som förmedlar nyheter med giltiga källor istället för mörkläggning som sker i gammelmedia.

Svar: Avpixlat och föregångaren Politiskt inkorrekt har ju en ganska tydlig SD-profil. De allra flesta "nyheter" hos Avpixlar handlar ju om det negativa med invandring. Jag påstår att Avpixlat sysslar med proganda och inte nyheter.
Per-Anders

#6 - Anonym 3456

"Jag menar istället att de mångkulturella influenserna berikar vårt samhälle."

Ja och nej. Om man syftar på sådana influenser som nya maträtter från andra kulturer så håller jag med om att det är berikande. Men däremot tycker jag inte att hedersförtryck, kvinnofientlighet eller gruppvåldtäkter är "spännande mångkulturella influenser", utan faktiskt kulturella element som vi helst skulle kunna vara utan.

"Hur ska egentligen en kultur kunna utvecklas om den inte får några influenser utifrån?"

Man behöver inte hundratusentals invandrare för att kunna få in nya influenser utifrån, i synnerhet inte idag då man kan ta intryck av hela världen via internet. Vi har t.ex. inte haft någon stor invandring från Japan men ändå finns det sushirestauranger i snart sagt varje kvarter. Vi har inte mängder med amerikaner, men ändå har vi massor av hamburgerrestauranger.

Och samtidigt har vi släppt in massor av somalier, afghaner, irakier och syrier, men jag har inte sett en enda restaurang med somalisk, afghansk, irakisk eller syrisk mat. Premissen att vi behöver en stor invandring för att kunna ta del av influenser utifrån är helt enkelt felaktig.

"Det vi idag betraktar som svensk kultur är ju egentligen en mix av influenser utifrån."

Nej knappast. Svenskt kultur har influenser utifrån, men mycket är faktiskt ganska unikt för Sverige. Ett exempel på svensk maträtt som ofta påstås komma utifrån är ju köttbullar, och det kanske stämmer att själva köttbullarna ursprungligen kommer från Turkiet, men jag vågar nog påstå att kombinationen köttbullar med potatismos, gräddsås och lingonsylt är en unikt svensk kombination.

Ett ypperligt exempel på utländsk influens som sedan formats om till något unikt svenskt. Ett annat exempel som ofta tas upp är ju kåldolmar, som också skall komma från Turkiet. Men det är ju en sanning med modifikation, eftersom man i Turkiet har vinbladsdolmar istället. Eftersom vi har ont om vinblad i Sverige så anpassade man maträtten till våra lokala förutsättningar och använde därför kål istället, och skapade därför ytterligare en unikt svensk maträtt.

Så du ser, Svensk kultur är inte bara en "mix av utländska influenser", som om vi svenskar inte skulle kunna hitta på något eget. Vi tar bra saker utifrån, och lägger till en unikt svensk touch, men hoppar över kulturella element som inte passar bra här.

Svar: Att ta bra saker utifrån och lägga till en svensk touch är väl just ett exempel på att ta till sig utländska influenser.
Per-Anders

#7 - Micke

Jo..de har putsat sin fasad ordentligt, började redan på 90-talet då det infördes uniformsförbud..jo...på den vägen är det, har ju fungerat i andra länder, så varför inte här?

Nä...vi kommer se mer av detta missnöjesparti, frågan är om de kommer få ordning på sina grejer bara, folk tar ju sitt förnuft till fånga och hoppar av efter inval i kommuner här o där.

Men som sagt, jag tror de är här för att stanna. :(

Svar: Jag gissar att det är åtskilliga SD-sympatisörer som då och då slänger längtande blickar på uniformen i garderoben...
Per-Anders

#8 - KajsaLisa

Skummar man under ytan så är det samma gamla SD i alla fall. Egentligen så tror jag deras ökning består av människor som känner utanförskap, arbetslöshet otrygghet och liknande. Visst skall man argumentera mot dom, men i längden tror jag bara det finns en lösning för att slippa dom . Bygga ett starkt samhälle där alla känner sig delaktiga. Vi går tyvärr åt motsatt håll och SD är priset vi får betala för det.

Svar: Fast jag är inte helt säker på att det bara handlar om människor i utanförskap som röstar på SD. Egoismen som norm breder ut sig i samhället vilket gör att många bland medelklassen går på SDs propaganda.
Per-Anders

#9 - Micke

Bra skrivet Kajsa.

Svar: :)
Per-Anders

#10 - Mia

Jag instämmer mycket i det KajsaLisa uttrycker. Våra politiker snackar över huvudet på folk och lever i en annan verklighet än många av landets övriga invånare gör. Det gör att folk inte känner sig sedda och lyssnade till. Antingen struntar de i politiken eller så fångas de upp av diverse missnöjesparti. Jag kan inte se SD som något annat än missnöjesparti, de väljer att lägg all skit på andra - invandrarna. Syndabockar har alltid utsetts av människor som har behov av att se ned på andra för att själva känna sig sedda. Allt för mycket i SD;s politik har stora likheter med nazism, vad de själva än säger.... det är inte det vårt land behöver.

Satsa på integrationspolitiken, den är misslyckad. Det är den som det varit fel på - inte invandrarna. Invandrarna behöver vi för vårt lands utveckling.

Svar: Precis! Så är det.
Per-Anders