Upp till kamp med Stefan Löfvén

Vit rök kommer ur skorstenen vid Socialdemokraternas partikansli på Sveavägen i Stockholm.
Precis som när kardinalkollegiet i Vatikanen väljer en ny påve har sossarnas verkställande utskott signalerat att en ny partiledare är vald. Det blev Stefan Löfvén.

Stefan Löfvén har en bakgrund som svetsare och fackföreningskämpe. Bra det. Facket behöver definitivt mer inflytande i politiken. Men kan Löfvén locka tillbaka väljarna till partiet och höja opinionssiffrorna? Förhoppninsvis, men det är inte självklart.

Själv får jag samma känsla i kroppen av Löfvén som jag fick av Håkan Juholt när han valdes till partiordförande för snart ett år sedan. Lite "jaså", så där. Det ska verkligen bli intressant att se vad han kommer att uträtta på sin nya post. Förhoppningsvis har han inget annat än kläder i garderoben så att debatten kan handla om sakpolitik och inte eventuella klavertramp.

Men framför allt hoppas jag att han har en ledartröja i garderoben så han kan samla partiet i kampen för en socialdemokratisk valseger 2014.


Aftonbladet:
”Jobben en av huvuduppgifterna”
Mus i bankomaten skåpade ut (S)coopet
Löfven blir en tuff match för Reinfeldt
”Hoppas Löfven bara har kläder i garderoben”

DN:
Fosterbarnet som blev partiledare
”Stolt och glad” Löfven mötte pressen
Ledarskribenterna ger Löfven sitt stöd

Demker: Ett slags provanställning

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
#1 - Nicklas Eriksson

Ett fack som sänker lönerna och skiter i underbetalda kvinnor ska fan inte ha något inflytande?

#2 - Annelie

Nja, jag tror inte riktigt på den här mannen. Vem ÄÄÄÄR han överhuvudtaget undrar jag.

#3 - Henrik Hedman

han ide om hur man räddar jobben är lönesänkningar och sätta sin tilltro till den ryska maffian skulle rädda SAAB. Vad den nya partiledaren kommer att innebära är. Av alla tänkbara beslut som Löfven och VU kunde ha gått ut med som första beslut under en ny partiledare så valde de att gå med i europakten. En mycket tydlig signal om den framtida politiken. Signalen är att Löfvens socialdemokrater kommer att lägga sig nära moderaterna och bedriva en fortsatt nyliberal ekonomisk politik. Nedskärningar, ökade klassklyftor och privatiseringar är vad vi kan förvänta oss. Tänk om de nya ledaren första beslut istället hade varit att nu är det slut på privatiseringar som bara dränerar välfärden på resurser. Fast då hade väl inte de borgliga ledarskribenterna hyllat han.

#4 - Beate

Av kommentarerna att dömma verkar du ha en politiskt engagerad läsarkrets...

Har aldrig hört talas om honom så...

#5 - Micke

Bra val tycker jag med....en som har arbetarbakgrund kan ju inte vara fel....svetsare......grymt bra...!

#6 - KajsaLisa

Jag tror faktiskt på honom, erfarenhet från verkligheten och pragmatisk. Hoppas det blir lite drag nu.

#7 - Selma

Jag hade så hoppats på att Jan Eliasson skulle ta hand om det till ordinarie kongress.

#8 - Britt-Marie

Även jag hade, som Selma, hoppats på Jan E fram till ordinarie kongress, men när det nu inte blev så tycker jag att det val man nu gjort ändå känns hoppfullt inför framtiden.