Alternativa metoder för långsiktigt sparandeLåt oss säga att jag äger 10 miljoner kronor. Låt oss också säga att jag inte vill handla upp allt på en gång utan även vill spara lite för framtida behov. Vilket skulle då vara det smartaste sättet att placera dem?

Som kontanter förvarade i madrassen? Nja, kanske inte så smart. I madrassen genereras ingen ränta, och skulle det börja brinna i sängen så är allt borta i ett nafs.

Som obligationer eller aktier? Säkert jättesmart. Men det förutsätter att man har kunskap, tid och intresse att bevaka börskursen.

Sätta in dem på ett bankkonto? Tja, varför inte? Åtminståne säkrare än i madrassen.

Som skogsinnehav? Kanske. Men om skogen skulle bli hemsökt av damer som Gudrun och Dagmar finns det risk att rikedomarna bokstavligt talat blåser bort. Kanske inte så säker penningplacering, trots allt.

Som pensionsförsäkring? Visst, pengar efter pensionen är nog bra att ha. Men även där gäller det att ha koll på läget så att man väljer rätt fond. Och vem orkar hålla på med sånt?

Samla på returflaskor? Ja, definitivt en sparform som passar mig. Med en plåttunna överfull med returflaskor har man alltid en valutareserv nära till hands. Bra att ha två dagar före löneutbetalningen.

Fast i själva verket äger jag ju inga 10 miljoner. Om sanningen ska fram så uppgår mina tillgångar till typ 60 kronor. Det är summan jag fick när jag pantade flaskorna på bilden ovan.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,
#1 - Selma

Lite utrymmeskrävande sparande.

#2 - Beate

Hahaha!!! Det ligger nå't i det du säger. Å 60 spänn räcker ju nästan till en dagens.

Men du vet väl att det finns miljonärer bland uteliggarna i Paris - clochards. De har levt hela sina liv med att panta flaskor å burkar.

#3 - AnnaKK

Det finns ju de som faktiskt lever på att samla pantburkar och -flaskor. Om de sen lever gott är ju inte helt säkert (eller snarare så är det säkert att de INTE gör det), men pantar man lite smart så kan det bli dubbelt upp! Ta med dej en (1) 50-örespantburk nästa gång, och gå sen direkt till kassan och lös in pantkvittot. Du kommer att få en HEL krona tillbaka i näven! :-D Tyvärr ska 50-öresburkarna inte gå att panta så länge till, och ur tillverkningen är de väl redan borttagna... Men iallafall!Tack för förklaringen till att bensinpriset mm inte syntes på skylten jag hade fotat! :-)

#4 - Märta

Senast jag pantade fick jag ihop över 400 kronor.. Varning för stora uthus som man kan kasta in säck på säck med pant i!

#5 - Micke

Dricker ju mycket läskedryck här...blir nån hundralapp eller två när man går ner för att panta...bra att ta till vid behov..! ;)Trevlig kväll Per-anders.

#6 - Lairama

Tio miljoner i pantflaskor... Jädrar vilken plats det måste ta. Blir till att skaffa jättevilla för att få plats med stålarna.

#7 - Lennart

Jag har en exakt likadan tunna i badrummet, där lägger jag min smutstvätt! Mina pengar har jag lagt på andra ställen, både här i landet och utanför gränsen. Fast bara jag vet exakt var. Tyvärr är det inte så mycket som 10 miljoner, något mindre.

#8 - Nacka144

Vi har också en likadan tunna i hallen, men den har vi plastpåsar i... men ok kanske också mycket värde i den för den är överfull :) 10 milijoner i flaskpengar skulle ta en himla plats :) Bankens konto vart nog lämligast i dessa fall :)

#9 - Philip

Det bästa alternativet är nog att inte dricka läsk :) Något som är sjukt svårt..brukar själv få överfullt med pant hemma :(