Oro när Facebook avslöjar ditt skvallerJag läser på Aftonbladet.se om en förmodad bugg som skapat oro bland användarna på Facebook. Enligt Aftonbladet kan buggen orsaka att privata inlägg på Facebook (som avsändaren endast avsett för några få), i själva verket varit synliga för många fler. Nu är många oroliga att deras skvaller ska avslöjas för dem de skvallrat om.

Själv är jag inte så värst orolig. Jag är väldigt noga med att aldrig sätta något på digital pränt (varken i e-post, på Facebook eller i andra sociala medier) som jag inte kan stå för i alla sammanhang. Risken finns att ”hemlig” information kan hamna i orätta händer, avsiktligt eller oavsiktligt, trots att den endast varit avsedd för någon man litar på.

För mig är Facebook en lekstuga för vuxna. Visst, även jag är med och leker i den digitala lekstugan och ibland har jag också riktigt roligt där. Roligast tycker jag det är när stimulerande diskussioner uppstår, eller när någon delar med sig av en bild som gör andra engagerade. Men det gäller att hela tiden tänka sig för. Hur man beter sig på nätet blir i praktiken en spegelbild av den man är.

Denna spegel ser inte jag som ett hot utan snarare som en möjlighet. Det är ju trots allt jag som bestämmer vad som ska synas i min egen Facebookspegel, och om jag bara tänker till lite så är möjligheterna oändliga.

Genomtänkt information är alltid smartare än ogenomtänkt skvaller.


Aftonbladet:
Privata meddelanden tycks läcka på Facebook

Läs även andra bloggares åsikter om ,
#1 - Micke

Bästa knepet är ju att bara skriva sånt man kan stå för....tänk om alla kunde förstå det?

Då slapp de gå och oroa sig ;)Ha de gött Per-Anders.

#2 - annarkia

Så sant!

#3 - Beate

1. FB är inte bara en lekplats för vuxna. Senast som 12 åring är du en i gänget! Tyvärr!

2. Jag ser inga som helst fördelar med FB. Jo som förälder av en tonåring kanske för att ha "koll" på ungen... möjligtvis.

#4 - Beppan

Rätt använt - med försiktighet och måtta - kan FB vara riktigt skoj!

Bara man inte glömmer att umgås i verkligheten....

#5 - annelie esseus

Så sant, så sant! Det du inte skulle säga högt i en folksamling ska du heller inte skriva på nätet, det kan väl inte vara så svårt att förstå egentligen.

Det där med viruset låter inte alls kul, vad hände, fick du det via mail eller?

#6 - annelie esseus

Nu först såg din nya header! Läskigt! Hahahahahaha!

#7 - KajsaLisa

Har inte facebook själv. Visserligen har jag sett en del kreativa användningsområden. Som en grupp i Stockholm som träffas i den reella världen och hittar på saker tillsammans. Men det mesta som skrivs verkar rätt ointressant. Anledningen är nog att alla där skyltar så pass offentligt. Händer dessutom sådana saker som du beskriver, blir alla ännu mer försiktiga och tråkiga.