Nyårsfunderingar precis innan slutet

 
Preludium:
Vi närmar oss slutet.
Slutet på 2012.
 
Nånting har hänt oss.
Vi är förändrade.
 
Det var på julaftonen.
Jag såg Karl-Bertil Jonsson.
 
Postludium:
Tage Danielsson skrev Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton 1964, och 1975 gjordes den som tecknad film. Det är den filmen som varje julafton visas på TV av Sveriges Television.
 
Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton handlar om en pojke som tar julklapparna från de rika och ger till de fattiga. När jag såg filmen på årets julafton insåg jag att tiderna har förändrats. Tage Danielssons saga om Karl-Bertil Jonsson skildrar den tidsanda som fanns på 1960- och 1970-talen. Då var det fint att bry sig och solidaritet var viktigt värdeord i samhället. Idag gäller andra samhällsnormer. Nu heter värdeorden entreprenörskap och kundfokus.
 
Om Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton gjorts idag hade han antagligen sålt julklapparna istället för att skänka bort dem.
 
Vilka värdeord vill du ska gälla under 2013? Ska vi återupprätta solidaritet, satsa på entreprenörskap eller finns det kanske något nytt, fräscht ord vi inte provat förut? Det är frågan.
 
Gott Nytt År!
 
 
Aftonbladet:
 
DN:
 
Läs även andra bloggares åsikter om Nyårsafton, nyårslöfte, nyårslöften, Gott nytt år, julafton, solidaritet
#1 - KajsaLisa

Solidaritet är ett vackert ord, tyvärr har det gått så långt att man döpt en av dom hippa Stureplanskrogarna till det. Magnus Betner ifrågasatte om det var tänkt som ironi, eftersom man fick kliva över uteliggarna på trottoaren, för att komma in på den.
Varför inte väcka folk lite ur egotänket och ställa frågan : "Om du bara bryr dig om dig själv varför skulle då andra bry sig om dig ? Ensam är ensam och ensam är svag"
Gott Nytt År

Svar: Precis. Så är det. Gott Nytt År!
Per-Anders

#2 - fotobrus.se

Gott Nytt År!

Svar: Gott Nytt År!
Per-Anders

#3 - Kristallina

Tyvärr förändrar nya ord ingenting. Det har man lärt sig efter många ordbyten. Jag gillar KajsaLisas förslag om att fråga de egotrippade varför man ska bry sig om dem.
Gott Nytt 2013!

Svar: Jag håller med dig. Och det skulle vara intressant att höra svaret från någon egotrippad.
Per-Anders

#4 - Beate

Ett tänkvärt och allvarligt inlägg på en nyårsafton. Själv har jag aldrig tänkt på det du skriver i klartext och ordet solidaritet förknipper jag mest med Lech Walesa och Polen.
Hursom, orkar inte vara "allvarlig" idag (heller). Öskar dig ett riktigt gott 2013 i stället!

Svar: Tjoho.!
Per-Anders

#5 - kalebass

Du har naturligtvis helt rätt. Det är kusligt hur snabbt det kan gå. Man kan ju börja undra om det finns någon solidaritetskärna längst in i oss, eller om kappan vänds så lätt efter vinden...
Ett gott nytt önskas!

Svar: Längst därinne verkar det pågå en ständig kamp mellan godheten och rädslan.
Per-Anders

#6 - Lotta

Gott Nytt År till dig Per-Anders!

:-)

Svar: Gott Nytt År!
Per-Anders

#7 - Micke

Tyvärr har solidariteten avlidit i dödskramper av sällan skådat slag..men nånstans inom många av oss så finns den där...den har sjunkit under ytan men lyckas ibland ta sig upp och kippa efter lite luft...nån gång ska den väl återuppstå likt den där hantverkarn för 2000 år sedan....fast det tar nog mer än tre dagar är jag rädd.

Men en god fortsättning på det nya året ska vi väl ha iallafall ?

Det har vi förtjänat.

Ha de bäst.

Svar: Vi förtjänar alltid ett Gott Nytt År.
Per-Anders

#8 - Selma

Lite solidaritet vore inte så dumt.

Svar: Jag skulle nog önska det jag också.
Per-Anders