Vitryska diktaturen inte värd någon respekt

Jag läser i media om den diplomatiska tuppfäktningen mellan Sverige och Vitryssland. I förra veckan utvisade Vitryssland den svenske ambassadören Stefan Eriksson för att han skulle ha haft kontakter med den vitryska oppositionen. Sverige svarade med att utvisa två diplometer från den vitryska ambassaden i Sverige och nu stänger Vitryssland sin ambassad i Sverige.
 
Vitryssland brukar kallas Europas sista diktatur och styrs med järnhand av presidenten Alexandr Lukasjenko. Han håller sig kvar vid makten med hjälp riggade val och trakasserier av oppositionen.
 
Tidigare i år fick Vitryssland stor uppmärksamhet när två unga killar, Vladislav Kavaliou och Dmitri Konovalov, dömdes till döden och avrättades för terrorbrott. Rättegången som föregick dödsdomarna var mycket bristfällig och den enda bevisningen mot de båda var deras erkännanden vid förhör med den vitryska underrättelsetjänsten KGB. Erkännandena tog sedan Konovalov och Kovalev tillbaka eftersom de hävdade att de blev torterade för att erkänna. Mycket talar också för att de faktiskt blev torterade eftersom de efter förhören fördes akut till sjukhus med inre blödningar. Förutom deras "erkännanden" fanns inga övriga konkreta bevis för deras skuld.
 
Dessutom visade inte de vitryska myndigheterna den minska gnutta medkänsla mot de båda killarnas anhöriga. Kavalious mamma fick beskedet att hennes son blivit avrättad i ett brev. Hon fick alltså inte möjlighet att träffa honom innan avrättningen, ingen möjlighet att ta farväl.

Eftersom jag är stor motståndare till dödsstraff upprördes jag av det öde som Kavaliou och Konovalov gick till mötes, inte bara för dödsdomarna i sig utan framför allt för att de (troligen) dömdes oskyldiga.
 
Alexandr Lukasjenko är inte värd den minsta respekt och jag tycker det är helt rätt att kritisera missförhållandena i Vitryssland. Naturligtvis är det också riktigt att visa stöd till vitryska människorättsorganisationer. 
 
Med en stark opinion, både inom och utanför Vitryssland, kan landet gå en politisk vår till mötes. Men till skillnad mot den i Nordafrika hoppas jag den vitryska våren blir oblodig och resulterar i att nya demokratiska krafter tar över.
 
 
Aftonbladet:
Kraftig upptrappning att stänga ambassad
Vitryssland stänger ambassad i Sverige
Verklig konflikt med diktaturen
KGB bjöd in svenskar efter gosedjursattack
 
 
SVD:
Vitryssland kastar ut alla svenska diplomater
 
GP:
Diktatorn visar sitt rätta ansikte
 
DN:
Vitryska ambassaden i Sverige stänger
Vitryssland utvisar Sveriges ambassadör
 
Läs även andra bloggares åsikter om Lukasjenko, Vitryssland, Belarus, demokrati, diktatur, dödstraff, opposition

Kommentarer
Postat av: KajsaLisa

Eftersom EU är så bra på att hälla pengar över alla så skulle man ju kunna tänka sig en diplomatisk solidaritetshandling från alla lände och frosta ned relationerna ordentlig med diktaturen i Vitryssland.
Det skulle ju inte kosta så mycket.

Svar: Kanske frånta Vitryssland ishockey-VM 2014 samt utesluta landet från Eurovision Song Contest, mm.
Per-Anders

2012-08-08 @ 20:24:00
URL: http://kajsalisasblogg.wordpress.com
Postat av: Micke

Vitryssland äör änna ett skitland att bo i..om man inte är militär antar jag.
Dags att EU tar tag i detta så mycket de kan.
Själv skulle jag gärna göra cykelställ av den där Alexandr Lukasjenko :(

Svar: Risken är att det blir ett aggressivt cykelställ och inte så roligt att använda.
Per-Anders

2012-08-09 @ 17:03:54
URL: http://guldkryckan.blogspot.com
Postat av: Micke

(Om man nu ändå har ett EU så kan man kanske iallafall använda det till nåt bra)

2012-08-09 @ 17:07:10
URL: http://guldkryckan.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0


Tweets by @pasokvistEvenemang och konserter


Evenemang och konserter