När ett gäng färgglada ungdomar utmanar makten

 
Nyss kollade jag in den ryska punkgruppen Pussy Riot på YouTube. Jag hittade flera videoklipp där de spelar på diverse udda platser - i ett varuhus, i en kyrka samt på en gata. På videoklippen röjer tjejgruppen Pussy Riot hårt och de färgglada rånarluvorna är alltid på när de kör sina punkiga och skramliga låtar. Stilen är trotsig och provokativ.

Jag kan inte påstå att jag jublar över deras musikalitet men det spelar inte så stor roll. I en demokrati har alla rätt att utrycka sig hur man vill; genom musik, text eller ord. Det är demokratins grundtes.
 
Om Pussy Riots framträdanden ägt rum i exempelvis Sverige hade de möjligen avfärdats som skruvade reklamjippon. Men Pussy Riots problem är att de finns i Ryssland och då blir det annat. Dagens dom mot medlemmarna i Pussy Riot (två års fängelse för huliganism) visar att den ryska regimen inte klarar av en provokation från ett gäng färgglada ungdomar.
 
Pussy Riot dömdes för att ha skändat den rysk-ortodoxa kyrkan efter ett framträdande i Frälsarkatedralen i Moskva. Många menar dock att det egentliga skälet till domen är gruppens kritik mot president Putin.
 
Kännetecknande för en demokrati är en öppen debatt och att det ibland också finns utrymme för att ta ut svängarna. Om man inte gillar det som sägs är man fri att argumentera emot. Det debattklimatet verkar dock inte finnas i Putins Ryssland.
 
Aftonbladet:
 
DN:
 
 
SVD:
 
Läs även andra bloggares åsikter om Pussy Riot, Putin, Ryssland, demokrati, diktatur, religion
#1 - zed

inte undrar på att de får fängelse när de vandaliserar på ett flertal platser och tänder eld på saker..

Svar: Fast åtalet mot Pussy Riot gällde ju inte vandalisering utan handlade om deras "omoraliska" beteende.
Per-Anders

#2 - EricD

Hur tusan kan Sveriges utrikesminister säga att det ryska rättsväsendet agerat oproportionerligt, när Sverige självt utsätter en ännu inte anklagad Assange för de hämningslösa trakasserier som pågår, i stället för att bara lungnt åka till London och förhöra honom där. Att inte den samlade svenska pressen ser detta spektakel och begabbar det är ofattbart!

Svar: Vad Carl Bildt säger, och inte säger, får stå för honom. Jag står för mina åsikter.
Per-Anders

#3 - Mia

Demokratin borde uppskattas och värnas i stället för att tas som något självklart!

Svar: Precis. Så är det.
Per-Anders

#4 - Sven

Stöd man gudstjänst får man sitt straff, skulle de göra något liknande i ett moske skulle de bli slaktade på plats. Men att ge sig på kristendomen är tacksamt idag.

Svar: Din jämförelse är intressant. Det skulle sannolikt få svåra konsekvenser för den som stör en sammankomst i en moske i ett muslimskt land. Men jag tror inte det handlar så mycket om religionen i sig. Det många muslimska länder har gemensamt med Ryssland (och flera andra gamla Sovjetstater) är regimernas desperata maktfullkomlighet. Religionen använder man bara som förevändning att hålla folket tillbaka.
Per-Anders

#5 - Ana Baranova

Jag är väldigt glad att de här sabotörer får ett hårt straff

hälsningar Ana

ps jag är också ung och ryss

Svar: Jag repekterar de som vill värna om kyrkorummets frid och med tanke på den aspekten betedde sig kanske Pussy Riot inte så snyggt. Men två års fänglese är ett alldeles för hårt straff i sammanhanget.
Per-Anders

#6 - Lotta

Läste ett inlägg och det verkar som det råder delade meningar om hur vida deras straff är rätt eller ej. Jag själv tyckte det verkade konstigt med så pass hårt straff, men jag kan inte saga att jag är så pass påläst så jag kan ha en åsikt egentligen. Men å andra sidan så kan man ju här i Sverige skylla på varandra och döda folk hej vilt utan slippa straff.


Svar: Visst, lagen är olika i olika länder. Jag har inte heller hundraprocentig kunskap om fallet (har bara läst om detta i svenska medier) men jag är nyfiken och skulle vilja veta mer om ämnet.
Per-Anders

#7 - Beate

Pussy Riot har varit på BBC hela dagen idag... det säger nog allt.

Svar: Ok. Även om de fick fängelse så har de i alla fall lyckats med sin marknadsföring.
Per-Anders

#8 - Mr X

Får jag , utan lov, sjunga nidvisor om Reinfeldt i svenska kyrkor ? Utan straff ?

Svar: Det skulle antagligen inte vara så uppskattat. Men med strörsta sannolihet så får du i alla fall inte fängelse.
Per-Anders