På besök i det tvåspråkiga Wales


Nu är jag hemma igen efter den tre dagar långa reportageresan i England. Ett hyvleri, flera byggvaruhus samt den enorma hamnterminalen i Hull var några av de ställen som jag och kollegan besökte. Det var väldigt intressant att på plats få se vårt företags träindustriverksamheter i England. Det var också väldigt intressant att färdas med bil genom England.

Den engelska landsbygden är precis lika trivsam som den brukar vara när man ser den på TV. De böljande gröna ängarna, de rödbruna tegelhusen och de gemytliga engelsmännen gör att man nästan känner sig förflyttad till någon scen i Morden i Midsomer. Lyckligtvis slapp vi dock vara med om något mord.

En av de platser vi besökte var den lilla staden Welshpool i Wales. Att Wales är tvåspråkigt framgick redan när vi passerat gränsen från England. Alla vägskyltar i Wales är nämligen skrivna på både engelska och kymriska (walesiska). På hyvlerikontoret i Welshpool träffade vi en kvinna som berättade att hennes barn får lära sig båda språken i skolan. Kymriska verkar vara ett ganska säreget språk för när hon drog några fraser så förstod vår guide (infödd engelsman) inte ett ord.

Enligt damen på kontoret är kymriskan på väg att få en allt starkare ställning i Wales. I vissa delar av Wales talar befolkningen uteslutande kymriskan.

Bilden ovan tog jag genom bilrutan i Welshpool, Wales.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,
#1 - Beate

Oj vilken lång resa du har gjort på bara tre dagar. I Hull är detnog inte många svenskar som har varit. Dit åkte vi på en liten båt från Grimsby - många slussar... Å Humberbridge undrifrån är en vy man sent glömmer. Wales står fortfarande på min önskelista.

#2 - Kerstin

Hull är okänt land för mig!

Var som ung på en farm utanför Oxford, påminde mer om

byn Midsummer!

Ängen med fåren kan jag se för mig!

#3 - AnnaKK

Jag tror de får lägga om till högertrafik först, innan jag besöker de brittiska öarna. Men SEN - sen ska jag gladerligen susa omkring i öppen sportbil på småvägar genom detta fantastiska landskap! :-D

#4 - Marina

Ja visst är den engelska landsbygden fantastisk - vacker, mysig, charmig och alldeles...underbar!

#5 - Bara brittiskt

I Hull bor min mans kusin. Betydligt roligare stad än sitt rykte men otroligt slitna förorter.
Det stämmer att walesiskan växer. De flesta regioner (inom hela EU faktiskt) börjar mer och mer ta till vara sina särarter och Cornwall i sydvästra England är det likadant.

Svar: :)
Per-Anders

#6 - Bara brittiskt

I Hull bor min mans kusin. Betydligt roligare stad än sitt rykte men otroligt slitna förorter.
Det stämmer att walesiskan växer. De flesta regioner (inom hela EU faktiskt) börjar mer och mer ta till vara sina särarter och Cornwall i sydvästra England är det likadant.

Svar: Jag tyckte det var kul den gången jag fick möjlighet att resa omkring i England och Wales.
Per-Anders