Vedhögens goda råd att minska grälandetI dag kan vi läsa i Aftonbladet.se att par grälar i snitt sju gånger om dagen. Det låter mycket, tycker jag. Min sambo och jag grälar ganska sällan, så sällan att jag inte ens kan sätta en siffra på det. Men uppenbarligen är det många gräl i stugorna och frågan är vad det beror på.

På 1980-talet sändes barnserien Fragglarna på TV som handlade de människoliknande varelserna i Fraggelberget. I serien fanns bland annat karaktären Allvetande Skräphögen dit fragglarna gick för att få goda råd. Inspirerad av Fragglarna har även jag en plats dit jag går då jag behöver goda råd. Jag kallar den platsen Allvetande Vedhögen och den finns på vår villatomt, på baksidan av vårt hus (se bilden ovan).

Efter att ha läst Aftonbladet artikel om grälande par begav jag mig till min vedhög, ställde mig framför den och sa: "Allvetande Vedhög, tala till oss om parrelationer!"

Vedhögen svarade:
"För att få en bra relation och kunna undvika gräl gäller följande:
Häng inte upp er på varandras olikheter. Försök att acceptera att ni ibland har olika syn på livets vedermödor. Släpp prestigen och hjälp istället varandra att hitta de bästa lösningarna.

Se din partner
. Försök inte kväva din partner med härskarteknik.

Bejaka kärleken
- inte konflikterna. Det är ju trots allt av kärlek ni valt att bo tillsammans.

Visst kan diskussioner uppstå, och då ska man inte försöka smita undan dem. Försök att ha en konstruktiv diskussion, men försök inte att uppfostra varandra. Lär av varandra istället.

Men om det nu skulle vara så att tiden går utan att de ändlösa grälen tar slut, då är trots allt den bästa lösningen att separera - för barnens och för hälsans skull. Att försöka hålla ihop ett förhållande endast för fasadens och för "barnens" skull kan sluta i katastrof. Det kan på sikt vara bättre (både för barnen och de vuxna) med en lycklig skilsmässa än att tvingas bo en olycklig familj.


Aftonbladet:
Sju nya gräl – varje dag

#1 - Marina

Inga dumma råd som den vethögen hade! Alternativt så kan man ju alltid avreagera sig på just den istället för att börja gräla ;)

#2 - Kerstin

Klok vedhög du har!Hörde en gång en man som sa att man kunde se på vedhögen hur äktenskapet var. Ju finare vedstapel desto sämre äktenskap-nån var tvungen att ta sin tillflyk till vedhögen.

#3 - Annelie Esséus

Det låter sjukt mycket med 7 gräl i mina öron också.

Kloka råd från den där vedhögen, var rädd om den! ;)

#4 - Beate

Klok slutsats, mycket klok till och med.

Vi grälar inte heller mycket, varför slösa energi på det, även om jag ibland kan tycka att det kan rensa luften;-)

#5 - Lotta

Härligt med förhållanden som inte kräver grälande. Jag hatar gräl, man måste ju kunna ha olika åsikter utan att gräla.

Vedhögar däremot gillar jag:-)

#6 - AnnaKK

Här bråkar vi inte heller särskilt ofta - men VEDHÖGEN är faktiskt en av de större konflikthärdarna! 8-X Maken tycker att vi aldrig får tillräckligt mycket slit med veden, verkar det som, och släpar hem nya stockar så fort jag tror att vi äntligen är klara med årets klyvande, kapande, staplande... :-(~

#7 - Mia

Det var den klokaste vedhögen jag hört talas om... undrar om inte "the owner" har haftett ord och en idé med i laget!?

#8 - Kerstin

Så rätt Du skriver och vedhögen spår!

När inte ens grälen finns att ta till utan bara tystnad, då är det slut!

#9 - Lennart

Mina föräldrar grälade aldrig. De pratade med varandra, la fram saker och ting och agerade därefter. Själv blev jag utskälld av en ledarkvinna på ett läger i scouterna då jag var 11, utan någon anledning. Jag tror att det är en anledning till att jag alltid läser av folk jag möter och träffar. Jag vet att jag är konflikträdd, det kom jag på under mina tidiga tonår, undviker alltid konflikter utan är väldigt följsam och diplomatisk. Visst kan jag bli arg och säga ifrån men det undviker jag oftast. Då känner jag inga gränser. En gång så körde jag bara in en gaffel i en tjejs skinka då hon blev hysterisk och inte ville lyssna på mig. Gaffeln satt kvar ordentligt och det började rinna blod genom byxorna. När hon svor, viftade på armarna och hade sig så ryckte jag bara på axlarna och gick därifrån. Jag har så svårt att hantera att folk inte lyssnar.